Caspar Rutten (CDA) bij de installatie van het college van Breda'97, CDA, GroenLinks, PvdA en SP op 15 mei 2014.
Caspar Rutten (CDA) bij de installatie van het college van Breda'97, CDA, GroenLinks, PvdA en SP op 15 mei 2014. Peter Visser

CDA: Regels toetsen op toepasbaarheid MKB

Politiek

BREDA - Breda moet een MKB-toets invoeren. Dat stelt CDA-raadslid Caspar Rutten. In die toets moet gekeken worden of MKB’ers overweg kunnen met nieuwe regels.

“Juist voor kleine of middelgrote ondernemingen kan regelgeving hard aankomen”, stelt Rutten. Volgens hem kunnen de meeste MKB-ondernemers geen medewerkers vrij maken om aan allerlei regels of vergunningseisen te voldoen. “Het komt gewoon bij het werk dat de eigenaar er ’s avonds bij moet doen.”

Nieuwe regels moeten volgens hem worden getoetst of deze werkbaar en begrijpelijk zijn voor kleine bedrijven. “Verder moet het principe snappen of schrappen gehanteerd worden. Snappen we niet waarom we een bepaalde regel hebben dan moeten we die regel schrappen” 

Het CDA vraagt ook aandacht voor aanbestedingen. Ondernemers en inkopers ervaren aanbestedingen regelmatig als een stroef proces, aldus de politicus. Vooral de dagelijkse praktijk kan tot onnodige frustraties leiden. Dit blijkt uit de Actieagenda Beter Aanbesteden die staatssecretaris Keijzer samen met ondernemers en gemeenten heeft gepresenteerd. “De Actieagenda ziet kansen als ondernemers en de gemeente hun werkwijzen zodanig inrichten dat dit over en weer tot minder frustratie leidt én meer opdrachten voor ons plaatselijke MKB. Daarom wil het CDA werk maken van de Actieagenda in Breda.” 


Rutten heeft vragen over de invoering van een MKB-toets gesteld aan het college. In die vragen vraagt hij ook aandacht voor de Actieagenda aanbesteden en de manier waarop het MKB hier meer bij kan worden betrokken.