Afbeelding
Tom van der Put

900 dagen en 9 jaar cel voor gewelddadige overvallen op prostituees

Politie

BREDA - Twee mannen van 23 jaar zijn dinsdag door de rechtbank in Overijssel veroordeeld tot celstraffen van 900 dagen en 9 jaar voor gewelddadige overvallen van prostituees in onder meer Breda.

De 23-jarige S. is veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf voor overvallen in Breda, Deventer en Zwolle. Voor een overval in Mierlo is hij vrijgesproken. Medeverdachte K. is voor de overval in Zwolle veroordeeld tot 900 dagen cel, waarvan 574 dagen voorwaardelijk. Hij is vrijgesproken van de overval in Breda.

De mannen maakten zich samen schuldig aan gewapende overvallen op met name prostituees. De prostituees werden overvallen in door hen gehuurde woningen waar zij voor een aantal dagen hun beroep uitoefenden. Een van de mannen maakte een afspraak voor een prostitueebezoek, waarna ze de prostituees met geweld overvielen. De vrouwen werden met messen bedreigd en vastgebonden met tiewraps en tape.

Naast de overvallen is S. veroordeeld voor het verduisteren van een Mercedes. Hij moet ook schadevergoedingen betalen aan de slachtoffers; in totaal ruim 21.700 euro. Daarnaast moet hij acht maanden celstraf uitzitten van een eerder opgelegde voorwaardelijke straf.

De medeverdachte K. is verminderd toerekeningsvatbaar en moet zich therapeutisch laten behandelen. Hoewel hij op zich een lange gevangenisstraf verdiend, legt de rechtbank hem een groot deel van de celstraf voorwaardelijk op. Zo kan de klinische behandeling, die al is gestart, doorgaan. De lange voorwaardelijke straf moet voor hem een motivatie zijn om de behandeling af te maken en niet meer in de fout te gaan.