De politici op een rijtje.
De politici op een rijtje. Pepijn Nagtzaam

Debatteren voor 13 man, win je daar nou de verkiezingen mee?

Politiek gemeenteraadsverkiezingen

HAAGSE BEEMDEN - Er zitten 46 mensen in het zaaltje van woonzorgcentrum Heksenwiel. Een paar thermoskannen koffie, plastic krukjes voor hen die te laat waren voor een stoel. Dertien politici staan. Netjes op een rij te wachten ze tot ze iets mogen zeggen. Een voor een gaat de debatleider het rijtje af om de lijsttrekkers op de stellingen te laten reageren.

Aandachtig kijken de 46 mensen naar het rijtje. Onder hen zijn zo’n vijf fotografen, van wie een aantal een telelens gebruikt van een kleine meter. Twee nieuwsgierige journalisten, onder wie ikzelf, luisteren terwijl er gesnoept wordt van een zak Engelse drop. Een stuk of twintig, vijfentwintig ‘vaste gezichten’ komen een partijgenoot steunen. De overigen zijn de ‘wijkbewoners’. Dertien stuks in totaal, telt iemand naast me.

Er wonen 26.000 mensen in de Haagse Beemden. Dit is hùn debat. Waar ze zijn, dat weet niemand. Thuis, op een paar na. “Zeg, hoe is het eigenlijk met de veiligheid van de voetgangers”, is een vraag die voorbij komt.

Het is een mooi gezicht, de begrijpend knikkende politici als een van de pakweg 13 wijkbewoners een vraag stelt. Het begrip is er, zo lijkt. Je zal het met elkaar moeten doen, horen we regelmatig. Met de politiek en de wijk. “De Haagse Beemden zijn heel erg groot”, zo klinkt het.

Kwakkelende winkelcentra
Het gaat over onderwerpen die belangrijk zijn voor de wijk. Gaat er nu eindelijk iets gebeuren aan de malaise rondom de kwakkelende winkelcentra? Wat doet de gemeente aan losliggende stoeptegels en slechte wegen? Komen er meer lantaarnpalen? Wordt de route richting het centrum verbeterd? En, luidt een stelling, ‘hangen de Haagse Beemden er niet zomaar een beetje bij’?

Nee, antwoorden de meeste partijen stellig op die laatste stelling. En verrassend genoeg is iedereen ook voor veilig fietsen. We horen geschiedenislesjes over de wijk zelf, over het politieke verleden rondom de winkelcentra. We horen wie in de politiek allemaal geboren is in de Haagse Beemden. Tot echt debat komt het niet of nauwelijks.

En dat is jammer, want juist om een bijzondere wijk als de Haagse Beemden zou je een stevig debat kunnen voeren, over zó veel onderwerpen. Zet VVD en SP, nu coalitiepartners maar met de verkiezingen in zicht toch echt tegenpolen, maar eens een-op-een tegen elkaar. Laat nieuwe partijen maar eens verbaal met elkaar strijden om wat zíj nou belangrijk vinden voor de Haagse Beemden. Sta interrupties toe, als sommige lijsttrekkers op hun tong staan te bijten. Nu ieder in 1,5 minuut z’n mening mag geven worden we niet veel wijzer.

Mengen in het debat
Complimenten voor de organisatie, dat wel. Waarom? Niet omdat het een sprankelend debat was, maar wel omdat het goed is dat zulke avonden georganiseerd worden. Dat iemand de moeite doet om al die lijsttrekkers op een rijtje te krijgen - al was dat rijtje dus niet de beste opstelling - verdient lof en bewondering. Hoe mooi zou het zijn als een groter deel van die 26.000 Bredanaars ook zou komen en zich zou mengen in een debat?

Aan het eind van de avond was er maar een iemand die echt spontaan de handen op elkaar kreeg. Een jongeman - die naar eigen zeggen nog geen Nederlands sprak toen hij in de Beemden kwam wonen - vroeg de lijsttrekkers maar eens wat ze nou écht mooi vinden aan de Haagse Beemden. Dertien reacties volgenden, maar de reactie die er écht toe deed was zijn eigen antwoord op de vraag, toen hij ‘m teruggekaatst kreeg.

Met een oprecht enthousiasme vertelde hij over hoe ze met de jongeren van de wijk er op creatieve wijze toch iets leuks van probeerden te maken. “Soms gaat dat goed, soms gaat dat fout”, zegt hij met een ontwapenende lach. “Maar als we alleen maar negatief zijn, dan gaat er nooit iemand iets voor ons doen.”

Hier waren ze niet
“Het is lastig om na zo’n rijtje antwoorden nog iets toe te kunnen voegen”, zeiden verschillende politici als een stelling behandeld was. Dat klopt. Verschillende lijsttrekkers vertelden achteraf dat ze tijdens het langs de deuren gaan gelukkig wél de mensen uit de Haagse Beemden spraken. Hier waren ze helaas niet, en hier zijn de Bredase gemeenteraadsverkiezingen dan ook niet beslist.