foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Start van wielerwedstrijd Vuelta mogelijk in Breda

Sport

BREDA - Mogelijk vindt de start van de Vuelta, de Ronde van Spanje, in 2020 plaats in Breda en Utrecht. In het concept-programma is een volledige etappe gepland in West-Brabant, met Breda als start- en finishplaats.

Dat de kans op een Nederlandse start reëel is blijkt uit het uitgevoerde haalbaarheidsonderzoek dat de afgelopen maanden is verricht. De ploegenpresentatie en de eerste drie etappes moeten volgens de plannen in Nederland plaatsvinden.

“Breda heeft de ambitie uitgesproken om grote topsportevenementen naar Breda en de regio te halen. De Vuelta is een enorme impuls voor de wielersport in West-Brabant. Het stimuleert en inspireert jong en oud om ook te gaan sporten en bewegen. Het heeft een enorme economische en toeristische spin-off voor stad en regio. Bovendien brengt het mensen in buurten en wijken samen die rond de doorkomst van de Vuelta een mooi feest kunnen bouwen”, aldus wethouder Paul de Beer.

De totale kosten van de start worden geschat op 14,9 miljoen euro. De gezamenlijke bijdrage voor Brabant is 2,2 miljoen; voor Utrecht bedraagt dit 4,2 miljoen. Om de Vuelta daadwerkelijk naar Nederland en Breda te halen, zijn zowel publieke als private gelden nodig. Als het bedrijfsleven dit evenement ziet zitten en wil bijdragen, dan maken de partners de voorgenomen kandidaatstelling naar verwachting in juli van dit jaar definitief.

Daarnaast wordt via sportieve en culturele side-events en een kennisprogramma het evenement verbreed. Vanuit Breda en Brabant zijn onder meer de Spaanse Historie, in combinatie met de Zuiderwaterlinieen fietsen in relatie tot gezond stedelijk leven thema’s voor de diverse activiteiten.

De Vuelta is een evenement met een groot internationaal bereik; het wordt in 190 landen uitgezonden. Vorig jaar startte de wielerwedstrijd in de Franse stad Nîmes.