Afbeelding

Politieke nieuwkomer Etienne van ‘t Hof: ‘Burgers betrekken bij de politiek’

Politiek

BREDA - Over een maand mag Breda weer naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Elke partij heeft zijn kandidatenlijst klaar. BredaVandaag gaat in gesprek met potentiële nieuwkomers in de raad. Wie zijn ze en wat willen ze bereiken? Vandaag, Etienne van ‘t Hof, 48 jaar, kandidaat voor Volmondig Ja.

Van ‘t Hof is vader van twee zonen van 16 en 18 jaar. Hij is beheerder van een vastgoedportefeuille in Breda en is daarnaast wandelcoach. Als wandelcoach luistert hij onbevangen naar de medemens. Hij is er om een goed gesprek te hebben en naar verhalen te luisteren.

Waarom bij deze partij?
“Het is een mooie club met enthousiaste mensen die veel politieke ervaring hebben en ook veel kennis op verschillende gebieden. We zijn eerder een beweging, en geen partij. Dat houdt in dat we aan de ene kant de politiek willen bewegen. Dat zodra de stemmen geteld zijn, we ook echt alle stemmen laten tellen. Dat de afspraken voor de komende vier jaar gedragen worden door alle partijen in plaats van door de grootste drie. Nieuwe politiek noemen wij dat.”

“Daarnaast ook de bewoners van Breda bewegen om zich ook met de politiek bezig te houden. Als we in de raad komen willen we ons concentreren op de dorps- en wijkraden en ook op de verenigingen; hun bestuur op orde krijgen. Organisaties goed en professioneel neerzetten zodat ze een goede gesprekspartner zijn voor de politiek.”

Waarom wil je in de gemeente Breda politiek actief zijn?
“In november heb ik als burger meegedacht bij expeditie RED (Ruimtelijk Economisch Domein), waarbij de gemeente Breda kritisch naar het eigen functioneren kijkt. Daar ben ik geraakt door het enthousiasme van veel ambtenaren die heel veel voor Breda willen. Later raakte ik met Peter Elbertse (lijsttrekker Volmondig Ja) in gesprek. Ik hoorde van zijn beweging en heb me daarheen bewogen (lacht). Ik ben niet politiek onderlegd, ben ondernemer, maar ik voel dat ik daar nu iets mee wil doen.”

Welke portefeuille ambieer je?
“Dat zou wonen en sport zijn. Ik bedacht me van de week dat ik een blanco portefeuille zou willen aannemen. Ik wil de wijken ingaan, luisteren naar wat er speelt en dat naar de raad en de politiek brengen. Iedereen wil het beste voor Breda en de intenties zijn goed. Breda is een fantastische stad, al zijn er altijd dingen die beter kunnen. We hebben zelfs internationale allure, maar we vergeten bijna de bewoner. Die slag moet gemaakt worden om draagkracht te krijgen. We moeten er plezier in krijgen. Niet de betweter uithangen in de raad, maar kijken naar wat ons bindt.”

Wat hoop je te bereiken als je in de raad komt?
“Het zou mooi zijn als we geen coalitiebesluiten meer maken. Vaak zijn het een of twee grote partijen die beslissen, maar Breda is veel te dynamisch om voor vier jaar lang iets vast te zetten. Op die manier krijg je als burger geen ruimte meer voor initiatieven en plannen.”

Heb je ambities binnen de landelijke politiek?
“Nee, daar heb ik zelf geen ambitie in. Dit is helemaal nieuw voor me, ik doe het pas twee maanden. Ik ga het ontdekken en ben benieuwd hoe het me bevalt en wat ik kan betekenen.”

Wat is je eerste politiek herinnering?
“Wat me altijd is bijgebleven is dat Joseph Luns helemaal alleen eenzaam in Brussel stierf. Hij was een groot politicus; dan bedenk je je dat macht en aanzien maar betrekkelijk is.”

Wie is je politieke voorbeeld?
“Zo voorbeeldig gedragen ze zich niet”, lacht hij. “Dus nee, die heb ik niet. Het is wel jammer, want wat we onthouden van de politiek zijn de negatieve verhalen. Dat politici goed zijn is een vanzelfsprekendheid. Daar wordt niet over gepraat.”