Honderden roodharigen voor de groepsfoto in de Catharinastraat.
Honderden roodharigen voor de groepsfoto in de Catharinastraat. Bart Rouwenhorst

Redhead Days Festival mogelijk tóch nog in Breda

Cultuur

BREDA - De kans is heel klein, maar het is niet onmogelijk dat het Redhead Days Festival dit jaar tóch nog neerstrijkt in Breda. Dat laat organisator Bart Rouwenhorst desgevraagd weten. Maar ook onder meer Tilburg is in beeld.

De organisatie van het festival hakt de knoop over het al dan niet doorgaan van het evenement en de locatie door als er een reactie van de gemeente is over de aangevraagde subsidie van €50.000 ‘en als blijkt dat de subsidieverdeling nu wel transparant gebeurt.’

Hij vindt de de bepaling van subsidiebedragen niet transparant. “Onze vragen hierover werden helaas niet beantwoord. Maar omdat de wethouder verandering heeft beloofd, willen we Breda niet uitsluiten. Op 30 november vorig jaar hebben we een subsidieverzoek ingediend bij de gemeente Breda. We hopen dat de gemeente snel uitsluitsel zal geven."

Redhead Days viel over het subsidiebeleid, dat in de ogen van de organisatie geen recht doet aan de omvang en het belang van het festival.  "Tot nu toe werd in Breda subsidiebedragen voor evenementen bepaald door het subsidiebedrag van het voorgaand jaar als uitgangspunt te nemen. Ons snelgroeiende festival kreeg daardoor steeds meer achterstand in vergelijking met andere festivals”, stelt Rouwenhorst.

Het evenement is volgens Rouwenhorst jaarlijks goed voor zo'n veertigduizend bezoekers en de economische impact wordt geschat op 4,7 miljoen volgens een studie van de NHTV.

Vorig jaar gaf de organisatie aan het festival naar een andere stad te willen verhuizen om te groeien. Toch wordt er dit jaar dus alsnog gesproken met de gemeente Breda. De organisatie zegt geen enkele optie te willen uitsluiten.  

"Voor 2019 zijn we ook in gesprek met andere steden. Sommige steden hebben ons zelf benaderd nadat wij vertelden te willen vertrekken uit Breda. Andere hebben wij als organisatie benaderd. Op de longlist staan bijvoorbeeld Dordrecht, Tilburg, Amersfoort, Den Haag, Leeuwarden en steden in België en Duitsland. Subsidie is niet het belangrijkste voor ons, wij willen een goede, open en transparante samenwerking met de betreffende gemeente.”