Afbeelding
Tom van der Put/SQ vision

Depla: 'Soepelere regels aanpak onbekende ingrediënten synthetische drugs'

Politiek

BREDA - De overheid zou ingrediënten die gebruikt kunnen worden voor de productie van synthetische drugs moeten kunnen aanpakken. Ook al staat dat materiaal op zichzelf niet bekend als drugs. 

Dat stelde burgemeester Depla donderdagavond tijdens de behandeling van de harddrugsnota in de Bredase gemeenteraad. “Maar daar moet de landelijke politiek over besluiten.”

Het gaat daarbij volgens Depla over stoffen die nu nog niet voor de productie van synthetische drugs gebruikt worden, maar wat later wel het geval zou kunnen zijn. "Als je kunt aantonen dat zo'n product voornamelijk daarvoor gebruikt wordt, zou je het in beslag moeten kunnen nemen." Hij maakte de vergelijking met een tafelpoot. “Als je daar iemand mee slaat, kun iemand verwonden. Op die manier is het een wapen.”  

In de discussie, die vooral over de gezondheidsgevolgen van drugsgebruik gaan, kwam ook het gevaar van cocaïne aan de orde. “We worden overspoeld door golf van cocaïne. Dat maakt ons zeer kwetsbaar.” Hij gaf aan dat Breda op de transportas ligt van cocaïne vanuit de Antwerpse haven, waar aanvoer vanuit Zuid-Amerika komt.

“De effecten daarvan op de georganiseerde criminaliteit zijn groot voor deze regio”, stelde hij. “Als cocaïne gevonden wordt bij een bedrijf in Oosterhout (zoals onlangs, red.), hebben ze geen verzekeringspolis om hun verlies te compenseren. Dat doen ze op een andere manier”, verwees hij naar een mogelijk verband tussen de schietpartijen aan het begin van dit jaar.