Afbeelding
Simone Vos

Spannende tijden voor ijsmakers Hyacintplein

Algemeen

BREDA - Piet Brosens en zijn team zijn al dagen, en zelfs nachten, bezig met het maken van de ijsbaan op het Hyacintplein. Maar het ziet er niet veelbelovend uit.

“Zaterdag- en zondagnacht is de hele tijd gesproeid”, vertelt Brosens. “We hopen dat die laag ijs in tact blijft, want de temperaturen zijn af en toe boven nul en dat moet je niet hebben natuurlijk. Om te kunnen schaatsen op het plein heb je twee centimeter ijs nodig, maar dan moet het wel keihard ijs zijn en dus moet het eerst flink koud worden.”

Op dit moment is het ijs nog niet keihard, maar al wel aan het versterken, mede omdat het bewolkt is. “Eerst stonden er bomen om het Hyacintplein, maar die zijn gekapt. Dus zodra er een straaltje zon is, gaat het meteen dooien. Daarom zijn die wolken super fijn." 

Op het Hyacintplein wordt al jaren, als het weer het toelaat, een schaatsbaan gemaakt voor alle buurtgenoten. Jong en oud kunnen dan de ijzers onder binden en samen een rondje maken op de ijsbaan. Daarom hoopt Brosens op harde vorst. “Dan kunnen we woensdagmiddag en misschien donderdag het ijs op.” De dagen daarna wordt het alweer warmer, maar daar denkt Brosens niet graag aan. “Het zou zó zonde van de moeite zijn als we het ijs niet op kunnen.”