Het congres van D66 werd dit keer in het Chassé in Breda gehouden. foto Erik Eggens
Het congres van D66 werd dit keer in het Chassé in Breda gehouden. foto Erik Eggens

Primeur Breda met ‘sneak preview’ boek ‘Hafmo’

Politiek

BREDA - Breda krijgt woensdagavond de primeur van de biografie over oud-politicus en oud-journalist Hans van Mierlo.

Historicus en journalist Hubert Smeets werkt momenteel aan de biografie over Van Mierlo, voor intimi Hafmo. Smeets komt op bezoek bij de borrel van D66, de B66, omdat Breda, de stad is waar Van Mierlo is geboren en getogen. Ook D66 -fractievoorzitter in de Tweede Kamer Alexander Pechtold is aanwezig. Hij geeft als eerste een reactie op de lezing van Hubert Smeets. Pechtold deelt ook eigen herinneringen aan Van Mierlo.

Hans van Mierlo leidde de partij bijna twee decennia en domineerde D66 ruim veertig jaar. Zijn invloed reikte echter ver buiten D66. Van Mierlo appelleerde aan veel grotere groepen dan alleen zijn eigen potentiële kiezers. Van Mierlo was de stem van die burgers, die zich na de wederopbouw buiten de geijkte verzuilde paden wilden begeven en het bestaande politieke systeem als knellend en ondemocratisch ervaarden.

Hubert Smeets (1956) is historicus en werkt sinds 2016 aan een biografie van Hans van Mierlo (1931-2010). Van 1980 tot 2016 werkte hij met een onderbreking van vijf jaar als redacteur bij NRC Handelsblad.

De bijeenkomst wordt gehouden op woensdag 28 februari om 19.30 uur in Oncle Jean, Ginnekenweg 338 te Breda. Toegang is gratis voor leden en niet-leden.