Afbeelding
Wijnand Nijs

Breda heeft goedkoopste Jumbo's

Economie

BREDA - Jumbo supermarkten zijn niet overal even goedkoop, blijkt uit  onderzoek van de Consumentenbond. De filialen zijn verdeeld in de prijsklassen ‘laag’, ‘gemiddeld’, en ‘hoog’. Fijn nieuws voor de koopjesjager: In Breda hebben alle ketens de lage prijsklasse.

Slechts 14% van alle Jumbo’s heeft de lage prijsklasse, aldus de consumentenbond. 32% valt in ‘gemiddeld’ en 54% heeft een hoge prijscategorie. Die verschillen komen door de concurrentie. “Als er een duurdere supermarkt of zelfs geen supermarkt in de buurt van Jumbo zit, dan verhoogt de winkelketen zijn prijzen”, zegt Babs van der Staak van de Consumentenbond. “Als er juist veel andere supermarkten in de buurt zijn of er concurrentie met lage prijzen is, dan worden de kosten voor een tas boodschappen lager om zo meer klanten te werven.”

Uit een voorbeeld van de Consumentenbond blijkt dat een pot Douwe Egberts ‘Gold’ koffie in Breda 5,99 euro kost, maar in Etten-Leur 6,29 euro en in Terheijden 6,85 euro. Het grootste prijsverschil bij Jumbo zit dan ook in de A-merken.

Jumbo is niet de enige supermarkt die verschillende prijscategorieën hanteerd. Ook Hoogvliet heeft een prijsverschil per winkel. “Dat verschil is bij deze keten ingedeeld in twee categorieën en vooral zichtbaar bij huismerken”, zegt Van der Staak.

Wat de winkels doen, is niet ongewoon. “Winkels mogen zo duur zijn als ze zelf willen”, zegt Van der Staak. “Maar als je altijd al bij Jumbo boodschappen doet en nu blijkt dat die bij jou in de buurt wat duurder is, dat is heel vervelend.”

De Bredase winkels vallen in de goedkoopste categorie en zitten daarmee qua prijsgemiddelde vijf procent onder het landelijk gemiddelde van alle supermarkten. Stel, je doet een keer boodschappen bij een duurdere Jumbo, dan zitten de prijzen nog steeds 1% onder dat gemiddelde. “Je zult altijd redelijk goedkoop uit zijn”, zegt Van der Staak.