Afbeelding

7 tips om veilig te schaatsen op natuurijs

Algemeen

BREDA - De eerste durfals zijn al het natuurijs opgegaan om te schaatsen, maar nog lang niet overal is het ijs al dik genoeg. Veiligheid voorop natuurlijk, dus zetten wij zeven tips voor je op een rijtje voor als je gaat schaatsen en als het dan misgaat.

1. Ga minimaal met zijn tweeën schaatsen
Ga het liefst met een groepje schaatsen, meldt de brandweer. En laat het thuisfront weten waar je gaat schaatsen.

2. Neem een ijspriem en een stuk touw mee
Je kunt jezelf hiermee uit een wak trekken of een ander helpen die door het ijs is gezakt. Neem daarnaast ook een fluitje mee, zodat je op afstand mensen kunt laten weten waar je bent als je hulp nodig hebt.

3. Let op kleurverandering van het ijs
Wees bij aangevroren randen met een afwijkende (geelwitte) kleur alert op windwakken. Windwakken kunnen bij strenge vorst lang open blijven. Zijn ze toch dichtgevroren, dan kunnen ze een te dun laagje ijs hebben.

4. Bel 112
Zak je door het ijs of zie je dat iemand door het ijs is gezakt? Voor de hand liggend, maar wel noodzakelijk: bel 112 als de ongelukkige schaatser niet uit het water kan komen. De brandweer heeft speciale manieren om iemand te redden.

5. Let op licht/donker
Mocht je door het ijs zijn gezakt en onder het ijs terechtkomen en er ligt geen sneeuw op het ijs, zwem dan naar de donkere plek. Hier ben je namelijk door het ijs gegaan. Heeft het wel gesneeuwd, dan moet je naar het lichte gedeelte zwemmen.

6. IJs verschilt per locatie
Kijk hier voor meer informatie over hoe de kwaliteit van het ijs in jouw regio is op dit moment. 

7. Let extra op bij bruggen, vogels, waterplanten en overhangende takken
Bij bruggen, vogels, riet, waterplanten en overhangende takken van bomen is het ijs in de meeste gevallen onveilig, meldt schaatsen.nl.

Tot slot: geniet er vooral van wanneer je wél veilig kunt schaatsen. Veel plezier!