Afbeelding
Sieds Wijnja

‘Huishoudelijk reglement’ Breda aangepast: zonnen mag weer

Politiek

BREDA - Het huishoudelijk reglement voor de stad - de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) - gaat op de schop. 24 artikelen worden als de raad instemt geschrapt volgens het voorstel van het college. Daaronder enkele curieuze, zoals de regel dat je zonder toestemming van het college niet op het openbaar groen mag liggen.

In een stadsgesprek legde Breda de APV op tafel. Het initiatief van de aanpassing kwam van de raadsleden Tim van het Hof (D66), Basile Lemaire (Volkspartij Breda) en Rick Zagers (VVD). Hun gedachte: kan de stad niet wat sneller afscheid nemen van regels. “Aanleiding was onder meer de discussie over de strenge regels die golden voor het opzetten van een party-tent”, licht verantwoordelijk wethouder Miriam Haagh (PvdA, dienstverlening) toe.

De regels werden bekeken op dubbeling - is dit niet al elders geregeld in de wet en de leesbaarheid. Ook regels waar niet op gehandhaafd wordt, zoals het betreden van het gras, gingen er uit. “Het is net als bij het opvoeden van kinderen, als je regels niet handhaaft, dan krijg je dat een keer terug”, vertelt Haagh.

Een andere opvallende die is geschrapt: “Er stond ook dat je niet het ijs in publieke wateren mag beschadigen”, vertelt Haagh. “Moet dat in de APV, of is dat normaal gedrag wat je veronderstelt?” Ook geschrapt: de passage over het verwijderen van putdeksels. “Dat was sowieso al verboden in de strafrecht, je brengt anderen in gevaar”, licht Gerardus Bartels, juridisch medewerkers van de gemeente toe.

Zes artikelen werden samengevoegd, drie nieuwe komen erbij. Onder de nieuwe een artikel over de bevoegdheid van de burgemeester om panden te sluiten als daar criminele activiteiten worden vermoed, of als er malafide bedrijven gevestigd zijn.

Ook geschrapt: het vervoeren van plakgereedschap, een regel uit 1930 die aangaf dat je ‘s avonds niet met een pot lijm en papier over straat mocht.

Na de verkiezingen komt het voorstel van het college in de gemeenteraad.