De dertien lijsttrekkers van de Bredase politieke partijen gaan met elkaar het debat aan over zes onderwerpen tijdens het Breda Media Debat van BredaNu, BredaVandaag en BN DeStem bij Elisabeth.
De dertien lijsttrekkers van de Bredase politieke partijen gaan met elkaar het debat aan over zes onderwerpen tijdens het Breda Media Debat van BredaNu, BredaVandaag en BN DeStem bij Elisabeth. Michael Janiec

Breda Media Debat: Restafval, wat moeten we ermee? (video)

Politiek gemeenteraadsverkiezingen

BREDA - Straffen of coachen? Aanpassen of doorgaan? In het eerste onderwerp tijdens het Breda Media Debat nemen lijsttrekkers Tim van het Hof (D66), Miriam Haagh (PvdA) en Peter Vissers (Breda 97) de voors en tegens van het nieuwe afvalsysteem door.

Want is dat te ingewikkeld? Veel Bredanaren vinden van wel. Het nadeel van op hooguit twee plekken afval inleveren resoneert als hekelpunt. Evenals de maden die in grote getallen krioelen uit gft-bakken tijdens in de zomer, omdat dan uitsluitend tweewekelijks het groenafval destijds is opgehaald.

Vooral de D66 in de persoon van lijsttrekker Tim van het Hof krijgt het te verduren tijdens deze eerste stelling, omdat diens wethouder verantwoordelijk is voor dit nieuwe afvalproject. Wildcardhouder Jamal El Kaddouri (Volkspartij), haakt al snel in in: ‘Is dit systeem wel voldoende getest vooraf?’ Argumenten vliegen over en weer. Het project is vooraf getest in de dorpen, meent de D66-lijsttrekker. Peter Bakker, namens GroenLinks, vindt dat echter onvoldoende: “Er wonen verschillende soorten mensen in de stadsdelen.”

Is een harde aanpak, met meteen beboeten, de goede aanpak? Lijsttrekker en huidig wethouder Miriam Haagh van de PvdA benadrukt dat een op tien Bredanaars moeite met lezen en schrijven heeft. Die groep bestraffen voor niet naleven van beleid is ongepast volgens haar. Meer nadruk op beter informeren is haar insteek. Tenslotte benadrukt Van het Hof dat het de burger inderdaad niet meer mag kosten om die extra service te ontvangen; het systeem is uitgevouwen en draait nu los van het oude, optimaliseren is de insteek.

D66, houdt ondanks overlast op sommige plaatsen, vast aan de werkwijze en de noodzaak ervan. “Mensen konden nergens hun plastic kwijt, in 80% van de gevallen gaat dat nu goed. De overige problemen moeten we nog oplossen”, benadrukt de lijsttrekker. Ondanks de pittige kritiek ziet het ernaar uit dat het systeem blijft. Optimalisatie ervan blijft wel een ding vooralsnog.

Bekijk het hele debat: