De dertien lijsttrekkers van de Bredase politieke partijen gaan met elkaar het debat aan over zes onderwerpen tijdens het Breda Media Debat van BredaNu, BredaVandaag en BN DeStem bij Elisabeth.
De dertien lijsttrekkers van de Bredase politieke partijen gaan met elkaar het debat aan over zes onderwerpen tijdens het Breda Media Debat van BredaNu, BredaVandaag en BN DeStem bij Elisabeth. Michael Janiec

Breda Media Debat: Participatie werkzoekenden ‘slappe hap’ (video)

Politiek gemeenteraadsverkiezingen

BREDA - Een beladen kwestie: mensen in de bijstand actiever laten participeren binnen de maatschappij. De vertegenwoordigende lijsttrekkers (VVD, PvdA, Trots/OPA) bevestigen tijdens het Breda Media Debat allen de noodzaak hiervan, maar er is nogal verschil in de benadering en precieze aanpak.

Thierry Aartsen namens de VVD is de grootste voorstander van resolute maatregelen en een duidelijke (dan wel verplichte) tegenprestatie: “Puntje bij paaltje blijkt de uitvoering hiervan in de praktijk nog veelal een slappe hap, dus ik vind het belangrijk dat participeren verplicht wordt.”

Haagh reageert daarop: “Het gaat er niet om dat we zulke verplichtingen door de strot duwen bij iemand die niet kan werken. Duizenden mensen zitten in bijstand. Sommigen kunnen veel, andere minder.”

De menselijke factor blijkt ook bij Trots/OPA een prioriteit: “Mensen moeten het wel leuk vinden. Het is niet voor niets dat ze in de bijstand zitten, maar maak voor iedereen een passend plan en help ze”, beredeneert Yvonne de Heer. Sancties zijn volgens haar het laatste middel, al lijkt zij niet gecharmeerd van de plannen die VVD voor ogen heeft.

Aartsen vindt dat de zachtmoedige aanpak weinig oplevert en ziet de hoeveelheid openstaande vacatures alleen maar groeien: “De zorg, horeca en logistiek: ze staan te springen om mensen. Laten we ophouden met smoesjes, werkzoekenden mogen best harder lopen om die banen in te vullen.”

Joep Taks van 50Plus haakt in: “Re-integratie is belangrijk. Velen in de bijstand kunnen er weinig aan doen dat zij zonder werk zitten en kampen met financiële problemen daardoor. Een tegenprestatie forceren is ongepast.”