Het Breda Media Debat op zaterdag 3 maart 2018.
Het Breda Media Debat op zaterdag 3 maart 2018. Michael Janiec

Breda Media Debat: Waar en hoe bouwen in de dorpen? (video)

Politiek gemeenteraadsverkiezingen

BREDA -  Wel of géén woningen bouwen in het buitengebied van Breda? Waar liggen de grenzen voor CDA, D66 en Volkspartij Breda? Tijdens het Breda Media Debat maken ze duidelijk wat er wat hen betreft mogelijk is.

De vraag naar nieuwe woningen blijft groeien in Breda. Hoe ver (letterlijk en figuurlijk) gaan we om dit aan te pakken? Ligt de prioriteit rondom de binnenstad, of toch bouwen in het buitengebied? En gaat dat ten koste van het groen?

Alle partijen die hierover spreken lijken het in elk geval eens: het groene karakter van de stad moet intact blijven. De invulling van de extra woonruimte is waar het onderscheid geboden wordt.

Het CDA lijkt vooralsnog de prioriteit te leggen bij het bouwen in de buitengebieden, omdat die ‘achtergesteld zijn’, terwijl de D66 vindt dat je de lange wachtlijsten voor wonen in de binnenstad zeker niet mag negeren. Het gebruik van landbouwgrond daarvoor is niet per se uitgesloten, aldus Bergkamp. “Als we agrariërs een nieuwe ontwikkeling geven elders.”

Jamal El Kaddouri benadrukt namens Volkspartij Breda de noodzaak van voldoende sociale woningen, evenals gebruikmaken van de huidige leegstand. Peter Vissers van Breda ‘97 zet de wildcard in: “Minstens tien procent van nieuwbouw moet CPO zijn”, verwijst hij naar het zelf bouwen in collectief.

Bergkamp sluit zich daarbij aan, maar vindt dat daar meer steun voor moet zijn vanuit het Stadskantoor. Evenals dat de burger meer inspraak moet kunnen krijgen in de uitvoering van projecten, zoals kleinschalige CPO’s.