Afbeelding
Susan Lambeck

91-jarige auteur legt verhalen leeftijdsgenoten vast

Algemeen

TETERINGEN - In woonzorgcomplex Park Zuiderhout in Teteringen  is sinds een jaar of acht een groepje mensen elke donderdagavond rond een grote tafel te vinden in het café aldaar. Aan die tafel komt het hele leven voorbij. Grote thema’s, kleine thema’s, over van alles en nog wat wordt gediscussieerd. Peter Huijskens is één van hen. Hij besloot een aantal van die verhalen en discussies op papier te zetten. Het werd het boekje ‘Het eindeloze leven’.

Door Joyce van Zijl

Pieter Huijskens is 91 jaar en woont met zijn vrouw Miep (90 jaar) in een van de zelfstandige appartementen op Zuiderhout. Hij omschrijft zichzelf als de laatste der Mohikanen die het leven wil vieren tot het einde.

De donderdagavonden in het café van Park Zuiderhout  zijn daarin heel belangrijk. “Wij zijn hier acht jaar geleden komen wonen en vonden het leuk om nieuwe mensen te leren kennen. Daarom zijn we naar het café gegaan. Al snel ontstond daar een discussiegroepje van een man/vrouw of tien, twaalf.”

In die acht jaar kwamen heel wat onderwerpen aan bod, waarbij geen enkel onderwerp taboe was. “Zo ontstonden er verhalen die ik op ben gaan schrijven, over onderwerpen als de tweedeling van de maatschappij, voltooid leven, veteranen, de rol van vrouwen (Ode aan de oma’s), de Tweede Wereldoorlog en ouderen en erotiek.” Anita Habets, directeur van Park Zuiderhout, vond dat ze gedeeld moesten worden en zo ontstond het boekje.

‘Het is jammer als al die verhalen zouden verdwijnen’

Een van de tafelgenoten is Leo van Kleef. “Leo is een man vol humor, met regelmatig moppen op het randje, voor sommigen soms er over. Hij heeft op eigen wijze bijgedragen aan het boek. Het gaat vooral over de manier waarop je vorm geeft aan je leven als oudere, over de rol die de crisis en de oorlog hebben gespeeld in ons leven. Dat die verhalen nu een echt boek zijn geworden, nou dat is niet niks! Ik vind het geweldig dat Park Zuiderhout hiervoor gezorgd heeft.”

Humor
Van Kleef is de man van de kwinkslag. “Ik ben hier komen wonen omdat mijn vrouw ziek was, zij is in 2014 overleden.  Wij gingen altijd samen naar het café, na haar overlijden ben ik dat blijven doen, je moet toch verder! Ik vind het gezellig, maar met al die problemen die we onder de loep nemen moet er toch wel af en toe wat humor doorgegooid worden, anders wordt het zo zwaar!”

Monique Mazurier-van Gasteren komt vanuit Frankrijk elke maand haar vader bezoeken en heeft zo Pieter Huijskens leren kennen. Zij werkt als vrijwilliger in het grand café en is zo met de donderdagavondgroep in aanraking gekomen. Zij schreef ook een verhaal voor het boek. “Maar Pieter is de drijvende kracht en schrijver, het is niet het eerste boek dat hij geschreven heeft en vast ook niet zijn laatste!”

Feestelijke boekpresentatie in Park Zuiderhout
Park Zuiderhout vond het belangrijk dat de verhalen van de donderdagavondclub die Pieter Huijskens had opgeschreven bewaard zouden blijven. Als bewijs dat ouderen niet alleen een poging doen om nog iets van het leven te maken, maar dat zij nog steeds een toegevoegde waarde hebben in onze maatschappij. Dankzij het boekje kunnen wij van hun wijze levenslessen leren. Het boekje is in eerste instantie bedoeld voor bewoners en bezoekers van Park Zuiderhout, wie belangstelling heeft kan contact opnemen met communicatie@parkzuiderhout.nl