Logo bredavandaag.nl
Bomen moet wijken voor de komst van het Huis van de Heuvel. foto Perry Roovers
Bomen moet wijken voor de komst van het Huis van de Heuvel. foto Perry Roovers

Breda schenkt drie grote bomen aan Steenbergen (en zo gaat dat)

BREDA - Drie grote bomen verhuizen vanuit de Spoorstraat in Breda naar Steenbergen. Wethouder Boaz Adank ‘overhandigt’ ze vrijdag plechtig aan wethouder Cors Zijlmans van de Gemeente Steenbergen.


In de Spoorstraat moeten bomen verdwijnen voor de herinrichting van het gebied. Drie bomen zijn vitaal genoeg om elders een tweede leven te krijgen. In de gemeente Steenbergen is voor deze bomen via een speciale Bomenmakelaar een geschikte locatie gevonden. Op vrijdag 9 maart worden de bomen met een Convoi Exceptionnel naar Steenbergen vervoerd.

Het is de eerste keer dat de gemeente de bomenmakelaar inschakelt. De verhuizing is ook de eerste succesvolle bomenverhuis dankzij de makelaar. Volgens een woordvoerder van de gemeente is dit economisch interessant. “Wanneer bomen van dit formaat moeten worden gekocht van een kweker, dan gaat het direct over duizenden euro’s. Ook dan moet de boom nog getransporteerd en geplant worden”, licht ze toe. “Nu bespaart gemeente Steenbergen de aanschafkosten, want Breda geeft de bomen gratis weg en Steenbergen hoeft alleen het verplanten te betalen.”

En waarom Steenbergen en niet gewoon elders in Breda? “Momenteel worden er in Breda veel straten heringericht, waarbij ook nieuwe bomen worden geplant. In die gevallen wordt echter vaak gekozen voor kleinere boompjes en allemaal dezelfde soorten. Drie grote bomen passen daar vaak niet in”, geeft de woordvoerder aan.

Op de plek waar nu de bomen in de Spoorstraat staan, komen straks parkeervakken. Dat maakte herplaatsen in de straat onmogelijk. Daarnaast geven de bomen wortelopdruk in de bestrating waardoor gevaarlijke situaties ontstaan. “Omdat we het ook zonde vinden om bomen om te zagen hebben we een vitaliteits- en verplantbaarheidsonderzoek laten uitvoeren. Daaruit is gebleken dat drie platanen potentie hebben voor een tweede leven elders. Met dat gegeven zijn we aanvankelijk binnen Breda gestart met een zoektocht naar een nieuwe plek voor de bomen.”

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief