Afbeelding

Tweede Kamer voor betere treinverbinding Dordrecht-Breda

Algemeen

BREDA - De Tweede Kamer heeft vandaag een motie aangenomen die aanstuurt op het verbeteren van de treinverbinding tussen Dordrecht en Breda.

De motie die werd ingediend door D66 en ChristenUnie verzoekt om ‘de tijdelijke intercitypendel van Dordrecht naar Breda met minimaal een jaar te verlengen, in ieder geval in de spitsuren, en met de regio afspraken te maken over de kostenverdeling’.

Daarnaast moet dit jaar samen met de NS, de regionale vervoerder en de regio Drechtsteden gezocht worden naar een optimalisering van de reistijden van en naar Dordrecht. Station Dordrecht vervult volgens kamerleden Jetten en Van der Graaf een belangrijke functie als regionaal ov-knooppunt.

Vanaf het begin van 2017 is de verbinding tussen Breda en Dordrecht niet meer optimaal, omdat sindsdien de Intercity tussen Den Haag en Eindhoven over de HSL lijn rijdt en daardoor niet meer in Dordrecht stopt. Inspanningen van beide gemeenten en de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland zorgden er destijds voor dat gedurende een periode van twee jaar een keer in het uur een rechtstreekse intercity rijdt tussen Dordrecht en Breda.

In januari stuurde de gemeente Dordrecht al een brief aan staatssecretaris Van Veldhoven waarin gevraagd wordt NS opdracht te geven voor de genoemde frequente verbinding. Dit moet volgens hen door de spoorbeheerder opgenomen worden in de vernieuwde dienstregeling van 2019. Het college van Breda gaf aan deze oproep te ondersteunen, na vragen van D66 Breda.