Drie platanen verhuizen vanuit de Spoorstraat in Breda naar Steenbergen, om daar bij een avonturenplein te worden geplaatst.
Drie platanen verhuizen vanuit de Spoorstraat in Breda naar Steenbergen, om daar bij een avonturenplein te worden geplaatst. Wijnand Nijs

Primeur: Hoe je een boom van de ene naar andere gemeente verhuist (video)

Algemeen

BREDA - Nog nooit eerder vertoond: bomen die verhuizen van de ene naar de andere gemeente. Breda heeft deze vrijdag drie platanen uit de Spoorstraat gegeven aan de gemeente Steenbergen.

“We hebben de drie mooiste uitgezocht en gekregen”, aldus de opgetogen Steenbergse wethouder Cors Zijlmans, terwijl op de achtergrond de eerste van de drie bomen voorzichtig op de dieplader wordt gelegd.

De bomen worden in Steenbergen eerst twee jaar opgekuild. “Dan verhuizen ze naar het gebied waar ze uiteindelijk moeten komen, de avonturentuin die we gaan maken”, vertelt Zijlmans. “Deze hebben een geschiedenis van vijftig jaar. En er staat iets bij de avonturentuin, de rest kun je er omheen bouwen. Daar zijn we hartstikke blij mee.”

Bomen zijn al weleens eerder binnen gemeenten verhuisd, maar nog nooit tussen twee gemeenten, aldus bomenmakelaar Jasper Putter. “Inderdaad is het vreemd dat dit nog niet eerder is gebeurd. Je ziet bij iedereen hierbij betrokken is het enthousiasme.”

Zoals bij de Bredase wethouder Boaz Adank. “Ik ben extreem blij dat we deze gezonde bomen hebben kunnen behouden. Vijftig jaar lang hebben ze hier mooi staan groeien.”

Als bomenmakelaar zorgt Putter ervoor dat bestaande bomen een nieuwe kans krijgen. “Alle gemeenten die deelnemen hebben gezegd daar geen vergoeding voor te willen hebben.” Dat maakt dat Steenbergen alleen de transportkosten betaalt.

De bomen hebben zo’n veertig jaar gestaan aan de Spoorstraat. “Het is mooi dat niet iedere boom zomaar wordt omgezaagd, maar dat onderzocht wordt of ze niet kunnen worden verplaatst.” Dat kan niet met elke boom. “In verband met de drukte van kabels en leidingen in de grond.”

Putter geeft aan dat het verhuizen van de bomen economisch rendabel is. “Deze bomen zijn veertig jaar onderhouden door de gemeente en hebben al een heel ecosysteem, bij bomen die bij een kweker vandaan komen hebben dat nog niet. En die moeten ook worden verhuisd met een kraan.”