Afbeelding
Tom van der Put/SQ Vision

OM eist 30 maanden cel tegen eigenaar Bredase Graceland

Algemeen

ARNHEM - Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft deze vrijdag een gevangenisstraf van dertig maanden geëist tegen de 62-jarige Jimmy P. uit Breda. De man, eigenaar van de Bredase replica van Elvis' huis Graceland, wordt verdacht van witwassen, hennepteelt, diefstal van stroom en valsheid in geschrifte.

Volgens de officier van justitie heeft de man met strafbare activiteiten minstens 648.000 euro verdiend. Hij heeft dat geld vervolgens witgewassen, wat hem nog eens bijna 89.000 euro heeft opgeleverd, aldus de officier.

In 2014 ontdekte de politie een hennepkwekerij in een huis in Dinxperlo. De 62-jarige man is de huurder van de woning. De politie trof in het huis een hennepkwekerij met 470 planten aan. Opmerkelijk is dat de man op dat moment ook een bijzondere villa in Breda laat bouwen: een replica van Graceland in Tennessee, het huis van zanger Elvis Presley. "Uit financieel onderzoek blijkt dat de legale inkomsten van de man onvoldoende zijn om zowel in zijn levensonderhoud te voorzien en tegelijkertijd een villa te laten bouwen", aldus het Openbaar Ministerie.

Volgens de officier van justitie heeft de man een valse arbeidsovereenkomst, valse werkgeversverklaring en valse salarisspecificatie gebruikt om een hypotheek te krijgen en het huis in Dinxperlo te huren. Volgens het OM heeft de man het geld dat hij ondertussen met de verkoop van hennep verdiende, witgewassen door het over te dragen aan leveranciers voor bouwonderdelen van de villa.

Ook geld dat afkomstig was van de hypotheekfraude werd in het betreffende huis gestoken. De man had voor die tijd met zijn verkregen hypotheek eerst nog een andere woning gekocht om deze met winst te verkopen: dit heeft het ‘vervolgprofijt’ opgeleverd.

Het OM acht gewoontewitwassen in de periode 2004-2014, hennepteelt, diefstal van stroom en valsheid in geschrifte wettig en overtuigend bewezen. De officier van justitie neemt het de man erg kwalijk dat hij het niet zo nauw neemt met de wet en dat hij zijn persoonlijke belang voorop heeft gesteld.

Het OM wil dat de man een bedrag van zo’n 737.000 euro terugbetaalt. “Het is onacceptabel dat mensen die zich bezig houden met strafbare feiten goede sier kunnen maken met verdiensten uit misdaad”, aldus de officier.

De rechtbank in Zutphen doet op 3 april uitspraak.