Logo bredavandaag.nl
Stefanie Vermeulen

Allereerste Kinder Trendrede: ‘Geef ons een stem, wij leven langer in de toekomst’

BREDA - De gezelschapsmens. Of een veerkrachttrainer. Zo maar even twee beroepen die we in de toekomst gaan zien. Als het aan de makers van de allereerste Kinder Trendrede ooit ligt althans. Die werd dinsdag voor het eerst voorgedragen in het Stedelijk Museum. Daarmee had Breda een primeur. Het is de eerste ooit.


Tientallen groep 6 en 7 leerlingen van zes verschillende basisscholen in Breda kropen de afgelopen maanden in de huid van een trendwatcher en dachten na over hoe zij de wereld nu zien, welke trends en ontwikkelingen zij signaleren en hoe zij hun toekomst het liefste invullen.

Dat resulteerde in deze eerste editie van de Kinder Trendrede, waarin zo’n tien jonge makers hun visie op de toekomst gaven. Het was een wervelend optreden met interviews, filmpjes en voordrachten. Daarin werd de boodschap van de kinderen duidelijk: wij zijn de toekomst, wij kunnen meedenken, geef ons een stem.

Goed getimed dus, die Kinder Trendrede, zo vlak voor de verkiezingen. Dat vond wethouder van onderwijs Miriam Haagh (PvdA) ook. “We hoeven het aankomend collegeakkoord niet meer te schrijven, dat hebben de kinderen van Breda al gedaan”, zei Haagh, die zichtbaar onder de indruk en vooral enthousiast was over het eerste van de tien adviezen die de kinderen haar meegaven: kiesrecht voor kinderen. “Het zou fantastisch zijn als kinderen konden stemmen.”

De Kinder Trendrede is het jonge zusje van de nationale Trendrede die in januari voor de achtste keer is voorgedragen in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam en die inmiddels is uitgegroeid tot een belangrijk trenddocument voor landelijke politieke partijen, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. “Je kunt het zien als een alternatieve troonrede”, zegt trendwatcher Tony Bosma, een van de initiatiefnemers. “Het is een jaarlijks geschenk aan Nederland van een groep trendwatchers. Het is fantastisch dat kinderen nu ook een Trendrede maken. Kinderen vinden het mooi om na te denken over de toekomst en heel fijn als er naar hen wordt geluisterd.”

De eerste Kinder Trendrede is Bredaas en heeft tien adviezen voor de wethouder, zoals  Beloon iedereen die bij ouderen in Breda langsgaat voor gezelschap en  Scholen in Breda later laten beginnen. Het is de bedoeling dat andere steden het ook oppakken. Te beginnen met toekomstlespakketten in het onderwijs, die Erica Bol, ook een van de initiatiefnemers en oprichter van TeachtheFuture heeft ontwikkeld. “Scholen richten zich op gisteren en vandaag, maar niet op de toekomst. Het is belangrijk dat we daarover nadenken en dat stimuleren we met lesmateriaal,” zegt Bol.

“Bovendien kunnen we veel leren van de kinderen. Ze zijn creatief, flexibel en zitten vol ideeën. Ze laten ons zien dat we niet bang hoeven zijn voor de toekomst, maar die juist mogen omarmen.” Of, zoals Pop Anker (10) het verwoordt, “Meestal mogen volwassenen het zeggen en nu mogen wij. Dat is belangrijk, want wij leven langer in de toekomst.”

De KinderTrendrede is te lezen op de website van PakhuisB, mede-initiatiefnemer.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief