Vervanging van de warmteleidingen in de wijk Biesdonk. foto Wijnand Nijs
Vervanging van de warmteleidingen in de wijk Biesdonk. foto Wijnand Nijs

Breda gaat in één klap minstens 400.000 kuub gas besparen

Economie stadsverwarming

BREDA - Breda denkt in een klap minstens 400.000 kuub gas minder te kunnen gaan verbruiken, maar waarschijnlijk zelfs een veelvoud daarvan. Dat moet mogelijk worden door het warmtenet in de stad fors uit te breiden. Ennatuurlijk is als warmteleverancier een haalbaarheidsonderzoek gestart.

De uitkomsten van dit eerste haalbaarheidsonderzoek moeten aan het eind van het tweede kwartaal van dit jaar al bekend worden. Dat geeft wethouder Paul de Beer (D66, Duurzaamheid) aan. Een besluit over de aanleg van het warmtenet in een ringleiding door de stad zou dan in het najaar genomen kunnen worden. De start van de aanleg van de ringleiding is daarmee voor 2019 haalbaar, denkt hij.

De bezuiniging van 400.000 kuub gas is te behalen met het aansluiten van zwembad Sonsbeeck op het warmtenet. “Daar wordt per jaar zoveel verstookt, onder meer om ter plaatse elektriciteit mee op te wekken”, geeft De Beer aan. “Dat was twintig jaar geleden een voor de hand liggende oplossing, nu is dat niet meer wenselijk. Die hoeveelheid gas is vergelijkbaar met 300 woningen.”

Defensie (KMA) en de Veiligheidsregio (Brandweerkazerne Tramsingel) hebben al aangegeven geïnteresseerd te zijn. Ook met woningbouwcorporaties zijn gesprekken over intentieverklaringen. “Dat was voor de warmteleverancier aanleiding om dit onderzoek op te starten”, geeft de wethouder aan.

De Beer nam met Sonsbeeck als voorbeeld contact op met Ennatuurlijk. “Wij kwamen uit op een besparing van zo’n twintig procent van de energiekosten, tegen een forse investering. We hebben ze uitgedaagd om met een betere oplossing te komen. Dat andere partijen mee willen gaan, helpt bij hun businesscase.”

In het haalbaarheidsonderzoek wordt ook bekeken wat de effecten zijn van de nieuwe warmteleidingen op de rest van het warmtenet en in hoeverre de leidingen in de bodem passen, daar het traject dwars door de stad loopt. Tijdens het onderzoek moet ook duidelijk worden wat de aanleg gaat kosten. De investering is in principe voor Ennatuurlijk. “Wij proberen wel aanspraak te maken op de rijksmiddelen voor gasloze wijken zodat we het aantrekkelijker kunnen maken.”

Volgens de wethouder zitten er veel voordelen aan zo’n extra ring van het warmtenet. “Het draagt bij aan onze opdracht om voor 2044 CO2-neutraal te zijn en om van het gasnet af te gaan”, geeft hij aan. “Ook zouden straten die gemeenschappelijk dat zouden willen zich kunnen aansluiten.”

Het warmtenet is de afgelopen jaren ook onderwerp van discussie geweest. Zo waren er op diverse plaatsen in het land rechtszaken tegen leveranciers over de prijs. Op dit moment wordt de prijs vastgesteld op basis van het Niet Meer Dan Anders-principe. Dat wil zeggen dat je als afnemer van warmte niet meer betaalt voor je verwarming van je huis dan iemand met gas.

“De Tweede Kamer heeft het kabinet inmiddels opdracht gegeven tot een andere berekening te komen. Dat volgen we uiteraard nauwgezet”, vertelt hij. “De gasprijs gaat de komende jaren enorm stijgen. Het zou goed zijn om mensen te verleiden op het warmtenet aan te sluiten via aantrekkelijke tarieven.”