Afbeelding
Anton Lips

Eerste stap naar groener Stadserf gezet (update)

Algemeen

CENTRUM - Het is nog niet meteen de nieuwe paradijselijke binnentuin van het stadscentrum, maar het begin is gemaakt. De gemeente Breda heeft deze maandag de eerste plantenbak geplaatst. Daarin komt een meerstammige prunus te staan, met daar omheen wat groene bodembedekkers. De eerste bak komt er als proef, later moeten er meer volgen.

Breda nam zich ruim anderhalf jaar geleden al voor om het Stadserf te vergroenen. Daarvoor liet het bestuur een aantal scenario’s  ontwikkelen. In het meest groene scenario verdwijnen alle parkeerplaatsen en wordt het erf, waar ooit een hoedenfabriek stond, een klein stadspark. Dat scenario wordt het niet, omdat de verschillende belanghebbenden toegang moeten hebben tot het binnenpleintje. 

In totaal zijn er 40 volwaardige en 2 kleine parkeerplaatsen op het binnenpleintje. In twee van de scenario’s verdwijnen er drie en acht plaatsen. Het groener maken van het Stadserf dient meerdere doelen, aldus de scenariouitwerking. “Naast het veraangenamen van een recreatieve route is het zorgen voor een klimaatbestendige binnenstad een belangrijke opgave”, valt te lezen. Meer groen moet bovendien bijdrage aan een minder hete binnenstad, waar het op warme dagen  8 graden warmer kan zijn dan in het buitengebied.

Door het Stadserf te vergroenen moet het aansluiten op de Merkxtuin en het Valkenberg. Volgens de vorig jaar gepresenteerde planning zou het vergroenen van het Stadserf dit jaar afgerond moeten worden.