Afbeelding
google

Aantal Airbnb’s Breda twee jaar achtereen verdubbeld

Economie

BREDA - Het aantal Airbnb’s in Breda is in de periode 2015-2017 jaarlijks verdubbeld. Dat blijkt uit onderzoek dat de NHTV in opdracht van de gemeente Breda heeft uitgevoerd. De sterke groei is aanleiding voor regulerende maatregelen.

Breda kent nu volgens het onderzoek zo’n driehonderd particuliere adressen die door toeristen of zakenlui geboekt kunnen worden via de site van Airbnb. Het percentage Airbnb-overnachtingen op het totaal is nog gering, geeft wethouder Boaz Adank aan in een brief aan de raad. Dat aantal is nog geen twee procent van het totaal aantal overnachtingen in logiesaccommodaties.

Niet alle Airbnb-accommodaties waren tijdens de periode dat het onderzoek werd gedaan te boeken. Daarbij ging het om de helft. “De verwachting is dat het aantal Airbnb’s ook de komende jaren in hoog tempo zal blijven toenemen.”

Uit het onderzoek blijkt wel dat er een commercialiseringsslag plaatsvindt, waarbij een klein aantal aanbieders verantwoordelijk is voor een groot deel van de overnachtingen. Vanwege de groei en die vercommercialisering bereidt de gemeente regulerende maatregelen voor. “Deze is er op gericht de airbnb’s te registreren zodat duidelijk is wie de aanbieders zijn en ze net als andere logiesaanbieders toeristenbelasting te laten afdragen.”