Artist impressie Willemstraat.
Artist impressie Willemstraat. gemeente Breda

Breda plaatst duizend slimme lampen

Algemeen

BREDA - De gemeente Breda heeft maandagmiddag een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Philips om de stad de komende jaren te verduurzamen. Het plan omvat een grootschalige vervanging en verduurzaming van ongeveer 1000 lampen in de openbare ruimte.

Grote energieslurpende lampen moeten plaats maken voor een energiezuinige variant. De  belangrijkste te vervangen zogeheten armaturen bevinden zich meestal aan ontsluitingswegen en bedrijventerreinen. De slimme lampen kunnen hier dan ook een groot voordeel leveren, stelt de gemeente.

Een investering van Philips zorgt er daarbij voor dat gebruik gemaakt kan worden van lampen met sensoren. Het voornemen is ongeveer 1.000 armaturen te voorzien van aansluitmogelijkheden voor sensoren, zodat deze in de toekomst benut kunnen worden. De sensoren kunnen daarnaast een bewegingsdetector bevatten, zodat bijvoorbeeld het licht wordt gedimd wanneer er niemand aanwezig is.

De komende drie jaar worden drie pilots uitgevoerd ‘die bijdragen aan het verbeteren van sturing op de kwaliteit van gebruik van de openbare ruimte’. Deze pilots worden in een later stadium nog concreet uitgewerkt, meldt de wethouder.