Afbeelding

Eerste uitslagen Breda: VVD grote winnaar, winst GroenLinks, verlies D66 en SP

Politiek gemeenteraadsverkiezingen

BREDA - De VVD lijkt in Breda verder te groeien. Na bijna 80 procent van de stemmen zouden de liberalen op tien zetels staan. D66 en SP verliezen fors. D66 zou uitkomen op zes zetels, SP op vier. Grote verrassing lijkt 50Plus. Dat zou op basis van deze tussenstand twee krijgen.

Ook GroenLinks lijkt goed uit de strijd te komen met vijf zetels. De partij van lijsttrekker Peter Bakker groeit ten opzichte van 2014. "En ik verwacht dat het nog beter wordt", stelde Bakker nadat 25 procent van de stemmen was getald. "Wij doen het doorgaans goed op stembureau station en op het Stadskantoor. Die zaten hier nog niet bij." PvdA lijkt op vier zetels te blijven.

Ook VVD-Lijsttrekker Thierry Aartsen was tevreden. "Maar dit is nog 25 procent van de stemmen moet geteld worden, kijken wat dat doet." CDA onder leiding van oud-wethouder Bob Bergkamp zou bij deze tussenstand op zes zetels, net als bij de vorige verkiezingen.

Van de lokale partijen zou BOB niet terugkeren, Breda97 1 zetel hebben. Het leek er even op dat Volkspartij Breda een zetel zou hebben, maar valt toch net buiten de boot. Volmondig Ja haalt op basis van deze verdeling op 0,1 procent net geen zetel. Dat zou bij het tellen van de laatste stemmen dus kunnen veranderen. De Bredase Stadspartij van Paul de Jong zou eveneens niet in de raad komen.

De zetels zullen er als volgt uitzien:
VVD: 11
D66: 6
SP: 4
CDA: 6
PvdA: 4
GroenLinks: 5
Breda'97: 1
Trots/OPA: 0
BOB: 0
Volkspartij Breda: 0
Volmondig JA: 0
50Plus: 2
Bredase Stadspartij: 0