De gemeente heeft bij de verschillende oversteekplaatsen silhouetten geplaatst die moeten zorgen voor een veilige oversteek.
De gemeente heeft bij de verschillende oversteekplaatsen silhouetten geplaatst die moeten zorgen voor een veilige oversteek. Wijnand Nijs

Silhouetten eerste maatregel voor veiligere oversteek Stationslaan

Algemeen

BREDA - De gemeente deze week heeft bij de verschillende oversteekplaatsen silhouetten geplaatst die moeten zorgen voor een veilige oversteek. De plaatsing van de ijzeren wandelaars en fietsers is onderdeel van een reeks aan maatregelen die afgelopen najaar werden aangekondigd.

Het is bedoeling dat op korte termijn ook bebording en verlichting worden aangepakt, met name rond de oversteekplaatsen. GroenLinks Breda stelde in december vragen over het uitblijven van de maatregelen. Al vrij snel na de oplevering van de Stationslaan kwamen er klachten en opmerkingen over de verkeersveiligheid. Zo constateerde de fietsersbond dat de voorrangssituatie voor overstekende fietsers niet duidelijk is voor automobilisten. Ook de snelheidslimiet van dertig bleek voor veel weggebruikers onduidelijk.

Maatregelen die nu worden genomen betreffen ook de bestrating. Zo wordt de natuurstenen bestrating  vervangen door asfalt. Dat moet maken dat de zebramarkering beter opvalt. "De fietsoversteken en inleidende fietspaden worden in rood asfalt uitgevoerd en de drempels worden aangepast,” meldt het college eind december. Ook wordt de middenberm iets verhoogd bij de oversteekplaatsen.

Late levering van de benodigde hardstenen trottoirbanden zorgde voor vertraging van het werk. Volgens een woordvoerder van de gemeente is het de bedoeling dat het overige werk in mei wordt uitgevoerd.