Afbeelding
Evy van Nispen

Club Spock tot 06.00 open: 'precies verlopen zoals verwacht'

Algemeen

BREDA - Club Spock aan de Reigerstraat heeft vrijdagnacht de primeur gehad. Voor het eerst was een club tot 06.00 uur open. De verlengde openingstijd was niet aangekondigd om zo geklaag vooraf te mijden.

Initiatiefnemer van ‘Clubcultuur Breda’ Billy Zomerdijk heeft zaterdagochtend een flinke kater. En dan niet omdat het experiment niet goed verlopen is, integendeel zelfs. “Het is precies verlopen zoals we hadden verwacht”, zegt Zomerdijk. “Het was een succes.”

Zomerdijk startte afgelopen jaar namens de evenementenorganisatie LocalMotion een petitie voor het verlengen van openingstijden van clubs tot zes uur. Hier werd vanuit de politiek positief op gereageerd.

Maar niet iedereen was even enthousiast. Zo zag Piet Maanders, voorzitter van de wijkraad Stadshart/Valkenberg, die verlengde openingstijden niet helemaal zitten. Toch heeft hij afgelopen nacht ‘heerlijk geslapen’. “Ik heb helemaal niets gehoord en ik heb tot nu toe ook nog geen berichten van overlast binnen gekregen”, laat Maanders weten. “Ik heb echt heerlijk geslapen”.

LocalMotion besloot samen met de gemeente dat de eerste keer van de pilot onaangekondigd moest zijn. “Als we van tevoren zouden aangegeven wanneer een club voor de eerste keer langer open zou zijn dan zou er misschien bij voorbaat al geklaagd worden door de tegenstanders”, laat Zomerdijk weten. “En we wilden juist kijken of er nou echt vanwege overlast geklaagd zou worden.”

Ondanks dat de avond niet aangekondigd was was het toch een succes laat Zomerdijk weten. “We riepen om kwart voor drie om dat we tot zes uur doorgingen”, vertelt hij. “We hebben toen ook gelijk duidelijk gemaakt dat bij het naar huis gaan iedereen zich normaal en rustig moet gedragen.” Maar dat is geen probleem volgens Zomerdijk. "Het publiek van Club Spock begrijpt goed hoe je een zaak moet verlaten. De toezichthouder heeft alle bezoekers verdeeld over de nacht het centrum zien verlaten." 

Het was ‘volle bak’, zoals Zomerdijk het zelf verwoord. “Tot vier uur was het helemaal vol. Tot half vijf ook nog wel”, laat hij weten. “Daarna liep het langzaamaan steeds wat leger.”

De volgende pilot vindt 14 april plaats. Dan is de Graanbeurs tot 06.00 uur open voor het feest Broeikas.