Ton Nuijten, Paulien Knitel en Paul van der Wolf: leden van het koor dat dinsdag 27 maart de Matthäus Passion ten gehore brengt.
Ton Nuijten, Paulien Knitel en Paul van der Wolf: leden van het koor dat dinsdag 27 maart de Matthäus Passion ten gehore brengt. Mieke Roozen

Honderd Bredase zangers in Bach’s Matthäus Passion

Cultuur

BREDA - Honderd zangers en zangeressen staan dinsdag op het podium in de Grote Kerk in Breda voor de traditionele uitvoering van de Matthäus Passion. De meeste zangers komen uit Breda of uit de omliggende dorpen.

De Matthäus Passion vertelt het lijdensverhaal van Jezus met een zingende verteller, een aantal professionele solisten, een koor en een jongenskoor.

De zangers en zangeressen worden door dirigent Geert van den Dungen bij een auditie gekozen,ieder jaar weer. Van den Dungen brengt tijdens de auditie de maximale hoogte en laagte van een stem in beeld en luistert of iemand bas, tenor, alt of sopraan is. Vervolgens vraagt hij om een pianostuk na te zingen, en ‘van muziekpapier’ te zingen.

Ton Nuijten zingt dit jaar zijn 25e Matthäus Passion. “Het blijft een feest om mee te zingen, ook al is het mijn  vijfentwintigste keer”, vertelt hij in een persbericht van de organisatie. “Ik kende de dirigent van het schoolplein. Hij en ik waren iedere ochtend de enige twee vaders. Dat schept een band. Het was de eerste keer wel vreemd om tegenover hem te staan bij de auditie.” Voor Paulien Knitel en Paul van den Wolf is het hun eerste Matthäus. Het valt Knitel op dat er koorleden zijn die het hele stuk uit het hoofd kennen. “Zo ver ben ik nog niet, ik heb mijn partituur echt nodig”.  

Dit jaar is de Matthaus Passion te horen op dinsdag 27 maart, vanaf 19.00 uur in de Grote Kerk van Breda. Zoals ieder jaar georganiseerd door de Stichting Matthäus Passion Breda 1946. (www.mpbreda.nl).