foto Wijnand Nijs
foto Wijnand Nijs

TEDxBreda binnen een week bijna volledig uitverkocht

Algemeen

BREDA - De eerste grootschalige editie van TEDxBreda is binnen een week uitverkocht. Dat meldt de organisatie. Dat betekent dat er zo’n vierhonderd kaarten zijn verkocht. Komend weekend komen er waarschijnlijk nog enkele kaarten beschikbaar.

Het grote evenement van TEDxBreda vindt 12 april plaats bij Breepark. Daardoor is er dit jaar plaats 400 bezoekers. Afgelopen jaren was het evenement telkens bij Mezz. Vanwege de kleinere licentie mocht TEDxBreda toen telkens 100 gasten uitnodigen. Dat gebeurde onder meer door het sturen van motivatiebrieven aan de organisatie, waarna een invitatie werd gedaan.

TEDxBreda is een evenement waar ‘ideeën die het waard zijn om te verspreiden’ een podium krijgen. “Een internationaal podium welteverstaan, omdat alle presentaties Engelstalig gefilmd en op het internationale TEDx-platform geplaatst worden”, verduidelijkt de organisatie.

Door het jaar heen is TEDxBreda actief met diverse ‘side events’, waarbij partners met een gelijkwaardige visie, zoals de gemeente, Avans Hogeschool en Orion Lyceum, sprekers stimuleren om een idee te pitchen. “We merkten daar ook al een warme belangstelling. Mensen hebben behoefte elkaar te inspireren en met elkaar in gesprek te gaan. Wij vinden het belangrijk om die faciliterende rol in te vullen: de TED-talk-formule is daar heel geschikt voor”, geeft extern voorzitter Menno van Rosmalen aan.

Hij is blij dat TEDxBreda dit jaar meer mensen mag toelaten. “Voorgaande jaren hoorden we vaak van mensen terug dat het evenement niet als ‘toegankelijk’ aanvoelde. Veel van de beschikbare plaatsen waren al vroeg vergeven. Dat past eigenlijk niet bij het karakter van TEDxBreda, namelijk dat we willen dat iedereen het gevoel heeft dat het mogelijk is erbij te kunnen zijn.”

Die toegankelijkheid komt ook tot uiting in de prijs van de kaartjes. TEDxBreda bood deze aan tegen een vrije prijs: wat iemand het waard vindt.  Dat werkt goed, merkt Van Rosmalen. ‘Want we hebben een heleboel extra donaties ontvangen! Dat geld zetten we allemaal in voor de verbetering van het evenement: net dat beetje extra beleving voor onze bezoekers.”

Iedereen die nog kans wil maken op een kaartje kan zich inschrijven op de wachtlijst op www.tedxbreda.nl.