Alleen nog publiek eruit bij de Vismarktstraat. foto Tjerkovara
Alleen nog publiek eruit bij de Vismarktstraat. foto Tjerkovara

Geen grootschalig feest met Koningsdag in binnenstad

Economie 538Koningsdag

BREDA - Net als afgelopen jaar komt er geen groots feest met Koningsdag in de Bredase binnenstad. Bij de gemeente is geen gemeenschappelijke vergunning aangevraagd voor Koningsdag en ook Koningsnacht. Dat houdt in dat buitenbarren en - podia niet zijn toegestaan.

Afgelopen jaar werd pas een week voor Koningsdag duidelijk dat de horeca en de gemeente het niet eens werden over de voorwaarden voor een vergunning. De horeca wilde een hogere bijdrage voor tegemoetkoming in de beveiligingskosten dan de gemeente wilde geven. Burgemeester Depla gaf toen aan zo'n verzoek niet te kunnen verantwoorden vanwege aanbestedingsregels. 

De afgelopen maanden hebben vertegenwoordigers van de horeca meerdere malen gesproken met de gemeente. Tot een gemeenschappelijke aanvraag heeft dat niet geleid. De termijn voor een dergelijke aanvraag is inmiddels ook verlopen. Zo'n gemeenschappelijke aanvraag is wel nodig omdat de gemeente een gemeenschappelijk veiligheidsplan vereist voor de festiviteiten. Of dit betekent dat ondernemers zelfstandig ook geen vergunning kunnen aanvragen, is niet duidelijk. "Nut en noodzaak van een overkoepelend veiligheidsplan is nog onderwerp van gesprek en verdere verkenning", aldus de woordvoerder van de gemeente. 

Dat betekent dat de horeca-ondernemers wel gewoon terrassen mogen wegzetten, maar dus geen buitenbar mogen plaatsen of een podium mogen wegzetten. “Het is een beetje jammer dat we het als Nassaustad en als Beste Binnenstad van Nederland, daarmee moeten doen”, reageert een horecaondernemer.

Voorzitter Marijn van Dijke van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Breda noemt het ‘heel jammer dat het voor dit jaar niet gelukt is’. Hij hoopt op volgend jaar. “Je weet dat de gemeente ook wel wat wil. Nu na de verkiezingen is er misschien aanleiding om het beleid aan te passen.”

Op Koningsdag is op het Chasséveld wel 538Koningsdag en Koningsnacht is er bij Breepark de Helden van Oranje, een Nederlandstalig meezingfeest met onder meer Gerard Joling. Verschillende horecaondernemers zijn sceptisch over de effecten van beide feesten. Het zou lastig worden om daar in de binnenstad mee te concurreren. Dat zou ook meespelen in de overweging geen vergunning aan te vragen.   

In het Valkenberg is uiteraard wel de traditionele kindervrijmarkt en cafés kunnen op Koningsdag en Koningsnacht wel in hun eigen gelegenheid een feestje bouwen. Daarvoor is geen extra vergunning nodig. 

Voor de Venise is het gedoe rond Koningsdag ook aanleiding de traditionele Corry Koningsdag te verplaatsen naar 20 mei, Eerste Pinksterdag. Afgelopen jaar moest uitbater Edwin van de Merwe het feestje afblazen omdat hij ook alleen geen vergunning kreeg, nadat er geen gemeenschappelijke vergunning was aangevraagd.