Afbeelding

Nieuwe maatregel tegen waterbedeffect parkeren Belcrum

Algemeen

BREDA - Invoering van gereguleerd parkeren in het noordelijke deel van de Belcrum, moet een deel van de parkeerdruk in de wijk wegnemen. Dat verwacht wethouder Boaz Adank, die deze maatregel invoert. Daarmee moet het waterbedeffect bestreden worden.

De parkeerdruk in de wijk is al langer punt van discussie. In oktober 2016 werd reeds in een gedeelte van de Belcrum gereguleerd parkeren ingevoerd. Dit betekent dat daar sindsdien wordt gewerkt met parkeervergunningen voor bewoners en ondernemers en betaald parkeren voor kortparkeerders. Sindsdien hebben parkeerders zich vanwege de regulering verplaatst naar straten net buiten het gebied.

“We gaan het gebied daarom uitbreiden”, vertelt Adank. “Er is gezocht naar de natuurlijke begrenzing van de wijk. De bewoners kunnen voor al hun auto’s een vergunning aanvragen en er is een bezoekersregeling.” De reacties op de invoering van het nieuwe systeem zijn wisselend, weet de wethouder. “Dat komt onder meer doordat sommigen nu een vergunning aan moeten vragen en anderen zijn sowieso tegen het systeem.”

Breda Vooruit
De nieuwe regeling staat echter los van de parkeermogelijkheden voor de bewoners van Breda Vooruit, wat ook een voortdurend probleem is. “Zij hebben geen toegang tot het vergunningstelsel en zijn uitgesloten van elk systeem.” Volgens Adank is het altijd zo afgesproken dat Breda Vooruit bewoners niet in de Belcrum mogen parkeren. Dat is destijds mede besloten, ‘omdat het gevestigd is aan een groot station waar alle mobiliteitsvormen voorhanden zijn’.

Toch moet ook de wethouder bekennen dat in de parkeerkelder van de woningen feitelijk geen ruimte meer vrij is voor meerdere auto’s. Naar een oplossing wordt nog gezocht, net zoals naar een oplossing voor bezoekers van Breda Vooruit. Zij mogen in tegenstelling tot de bezoekers van de bewoners in de Belcrum niet tegen een gereduceerd tarief parkeren. Met de komende invoering van een verkorting van de maximale parkeerduur zou dit daarnaast betekenen dat bezoekers maximaal één uur kunnen blijven.

Bezoekersregeling
Door wethouder Adank is voorgesteld om onder meer een bezoekersregeling voor bewoners Breda Vooruit uit te gaan werken en in de openbare ruimte te zoeken naar aanvullende parkeerruimte, met name in de Stationslaan. Ook moet gekeken worden of er in de ontwikkelingen die gepland staan nog additionele parkeerruimte te vinden is. In en rond de Belcrum wordt gewerkt aan de ontwikkeling van het Havenkwartier, het nieuwe gerechtsgebouw en Breda Vooruit.