Afbeelding
Wijnand Nijs

Uniek stuk spoor voor trein Breda-Brussel

Algemeen

BREDA - De Intercity tussen Breda en Brussel neemt vanaf 9 april officieel een nooit eerder gebruikt stukje spoor in gebruik. Het gaat om de zogenaamde boog die het conventionele spoor met de hsl richting Brussel verbindt.

Het stuk spoor van enkele honderden meters werd in 2009 opgeleverd, maar nooit gebruikt. Een paar jaar geleden was het de bedoeling dat de Fyra in een shuttle-verbinding tussen Breda en Brussel ging rijden. Die trein zou gebruik gaan maken van dit spoor. Maar deze verbinding kwam er nooit door de technische problemen met de V250 treinen. Dat was ook de oorzaak van de uitblijvende verbinding tussen Breda en Brussel.

De trein die vanaf 9 april rijdt is dan officieel de eerste. ‘Officieus’ rijden er sinds begin dit jaar testtreinen over het spoor tussen Breda en Brussel. Dat doet NS om technische aspecten te testen, zoals de veiligheidssystemen en de stroomwissels, maar ook om het personeel te laten wennen.

Voor het personeel gaat hem om typisch Belgische gebruiken voor vertrek van een trein, maar ook het inschatten van de reistijd tussen vertrek en aankomst. Op die manier kunnen controles en omroepberichten op elkaar afgestemd worden.