Afbeelding
Tom van der Put/SQ Vision

15 maanden ‘jailhouse rock’ voor Bredanaar Jimmy P.

Politie hennepkwekerij

BREDA - De rechtbank in Breda heeft dinsdag de 62-jarige Jimmy P. uit Breda veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden. hij kreeg de straf opgelegd voor het hebben van een hennepkwekerij, diefstal van elektriciteit, valsheid in geschrifte en witwassen. Daarnaast moet hij een bedrag van 730.00 euro terugbetalen aan de Staat.

P. huurde in 2014 een woning in Dinxperlo, waar destijds een hennepkwekerij met 470 planten werd aangetroffen. De stroom die daarvoor nodig was liet hij buiten de meter om lopen. Daarnaast maakte hij gebruik van valse werkgeversverklaringen om een hypotheek te krijgen en een andere woning te huren.

Opmerkelijk is dat de verdachte op dat moment ook een bijzondere villa in Breda laat bouwen: een replica van Graceland in Tennessee, het huis van zanger Elvis Presley. "Uit financieel onderzoek blijkt dat de legale inkomsten van de man onvoldoende zijn om zowel in zijn levensonderhoud te voorzien en tegelijkertijd een villa te laten bouwen", liet het Openbaar Ministerie eerder al weten. Het geld dat hij met de verkoop van hennep verdiende, waste hij wit door het over te dragen aan leveranciers voor bouwonderdelen van de villa.

Verder beschikte de man over bijzonder veel contant geld. In ongeveer 10 jaar tijd stortte hij voor totaal ruim 900.000 euro aan contante bedragen op zijn rekeningen, terwijl zijn inkomen grotendeels uit een UWV-uitkering bestond. P. kon niet uitleggen waar al dat geld vandaan kwam.

De uiteindelijk opgelegde celstraf van 15 maanden valt lager uit dan de door het OM geëiste 30 maanden. Dit komt mede doordat het politieonderzoek erg lang geduurd heeft.

P. stond tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart nog 15e op de lijst van de Bredase Stadspartij. De partij behaalde geen zetels.