Afbeelding
LINK Fotografie

Niels Houtepen host van TEDxBreda 2018

Algemeen

BREDA - Vertellen, verwonderen en verbinden, dat zijn de motto’s van Niels Houtepen, eerder bekend als Nick Nielsen. Op 12 april is hij de host op TEDxBreda. Hij gebruikt illusies als metaforen in zijn dialoog met het publiek, maar creëert geen illusies over zichzelf: “Ik vind het interessant als mensen hun masker laten zakken en zichzelf kunnen zijn. Dus ik werk nu gewoon als Niels Houtepen, niet meer als Nick Nielsen.”

Niels Houtepen werkt al sinds zijn zestiende als illusionist. In de afgelopen twee decennia produceerde en presenteerde hij vele evenementen en tv-shows. Vroeger was zijn droom om beroemd te worden. “Maar nu vind ik het belangrijker dat de aandacht naar het publiek gaat. Ik geloof dat het ‘ontluiken’ van dingen de belangrijkste taak is van een illusionist. Ik zet trucs in om het publiek iets te laten inzien of ervaren.” Niels zet illusies in als metafoor, om grote onderwerpen tastbaarder te maken en aan te sluiten bij iemands belevingswereld.  “Het gaat niet om mij en de truc, maar om het publiek: wat zij denken, wat zij ervaren. Ik wil hen helpen bij het visualiseren van brede thema’s, en wat dit dan voor hen betekent.”

Hij heeft er zin in om de host van TEDxBreda 2018 te zijn: “Ik vind een TEDx-evenement een geweldige vorm om mensen bij elkaar te brengen en inspiratie te delen. Het maakt mensen zichtbaar die laten zien wat hen drijft, en dat is heel waardevol. Als host wil ik zorgen dat deze mensen volledig in hun kracht hun verhaal kunnen vertellen voor een energiek publiek dat de aandacht kan vasthouden. Het wordt best een lange dag, dus ik ga zeker de interactie opzoeken met het publiek, zodat iedereen scherp blijft.”

Na TEDxBreda gaat Niels verder met de ontwikkeling van enkele grote evenementen en zijn eigen theatershow. “Tot nu toe heb ik eigenlijk altijd een show gemaakt voor iemand anders. Ik ben eigenlijk heel erg benieuwd naar mijn eigen publiek en zou graag de illusies van het leven bespreekbaar willen maken. Komend jaar wil ik daarom het theater in. Dan gaat het masker écht af.”

TEDxBreda wordt 12 april op Breepark gehouden. Het evenement is uitverkocht.