Bredase rapper Ismo. beeld YouTube.
Bredase rapper Ismo. beeld YouTube.

Advies aan Hoge Raad: behoud veroordeling Bredase rapper Ismo

Algemeen

BREDA - De veroordeling van de Bredase rapper Ismo wegens beledigende teksten over homoseksuelen en joden in een rap, moet in stand blijven. Dat adviseert advocaat-generaal Vellinga de Hoge Raad dinsdag in zijn conclusie.

Via Youtube is sinds 2014 het nummer Eenmans te beluisteren waarin de rapper onder meer zegt dat hij 'flikkers' geen hand geeft en dat hij 'die fucking joden' nog meer haat dan nazi's. Die uitlatingen hebben geleid tot verschillende aangiften wegens belediging en discriminatie.

De rechtbank sprak de verdachte in december van 2015 echter vrij. De rechtbank oordeelde dat de rapper in zijn muziekvideo uitlatingen deed die vallen binnen de artistieke expressie en daarom worden beschermd door het recht van de vrijheid van meningsuiting.

Het OM was het hiermee niet eens en stelde hoger beroep in. Zij eiste een boete van 1500 euro, waarvan 500 euro voorwaardelijk voor de rapper. Daarnaast zou het filmpje van Youtube moeten worden verwijderd. In het hoger beroep volgde wel een veroordeling wegens opzettelijke groepsbelediging in het openbaar wegens ras en seksuele geaardheid.

De verdachte ging hiertegen in cassatie. In cassatie wordt beoordeeld of het gerechtshof het recht goed heeft uitgelegd en toegepast en of de procedure op de juiste wijze is gevolgd.

Dinsdag kwam het advies van de advocaat-generaal naar buiten. Hij zet in zijn conclusie uiteen waarom geen van de cassatieklachten slaagt. In de visie van de advocaat-generaal is het oordeel van het Hof dat de uitlatingen opzettelijk beledigend zijn en niet vallen binnen de artistieke expressie, niet onbegrijpelijk. De uitspraak dient volgens de advocaat-generaal dan ook in stand te blijven.

Het is nog niet bekend wanneer de Hoge Raad uitspraak doet in deze zaak.