TEDxBreda: ‘Dit verhaal deed mijn beeld kantelen’
TEDxBreda: ‘Dit verhaal deed mijn beeld kantelen’ Mura Kuijpers

TEDxBreda: ‘Dit verhaal deed mijn beeld kantelen’

Algemeen

BREDA - Verhalen die het waard zijn om verteld en doorverteld te worden. Verhalen ook die je bekende onderwerpen van een andere kant doen bekijken, en die onbekende onderwerpen voor het voetlicht brengen. Dat is TEDxBreda. Donderdag lieten bijna vierhonderd mensen zich inspireren bij Breepark.

Wat veroorzaakt nu de opwarming van de aarde? Is dat het verbruik van fossiele brandstoffen alleen? Nee betoogde Gijs Bosman. Hij bracht het probleem via de woestijn en met illustratie van de verschillende broeikasgassen terug tot de achtertuin. “Als iedereen zijn tuin wat groener zou maken, dan scheelt dat in de opwarming van de aarde”, vertelde hij met op de achtergrond een foto van een volledig betegelde achtertuin.

Binnen
Het was een verhaal dat Loes van der Wolf uit Breda aansprak. “Sommige verhalen komen wel binnen”, stelde ze. Ze gebruikt deze dag voor wat ‘me-time’. “Buiten mijn comfortzone. Maar het is vooral erg leuk om dit een keer echt te ervaren. Dat is heel leuk, want ik was al bekend met de TED-video’s.”

Van der Wolf volgt een ‘breakjaar’, waar ze in aanraking komt met verschillende studies, om op die manier een studiekeuze te kunnen maken. “Dat jaar is gericht op persoonlijke ontwikkeling en om mijn blik zoveel mogelijk te vergroten.”

Voor een grotere én andere  blik op de wereld, zorgde ook de winnaar van de TEDxBreda challenge. Susan Mutsaers sprak over larp, live action role play. “Echt heel verrassend. Ik dacht bij larp toch aan mannen in een bos. Van haar verhaal kantelt toch mijn beeld”, keek Ineke Kennis terug op de talk. Daarin gaf Mutsaers aan dat je aan larp te doen, ervaart hoe het is om zonder vooroordelen te kunnen zijn. “Daardoor begrijp je anderen, meer en krijg je meer empathisch vermogen.”

Humor
Een verhaal dat ook aanzette tot denken was het verhaal van Jamie Anderson. Hij hield een talk over de noodzaak van humor, vooral op de werkvloer. “Wist je dat een peuter driehonderd keer per dag lacht?, begon hij zijn verhaal. “En op het werk? Zestien keer per dag. En in het weekend vier keer zoveel. Dus je kunt wel zeggen dat werk iets doet om je depressief te maken.”

Zijn pleidooi? “Ik ga jullie stand-up strategists maken.” En dat deed hij humorvol. Zijn tip? “Google even de beste grappen ooit, en vertel er een.” Want: “Humor op het werk zorgt voor minder stress.” Een belangrijke tip. “Pas op met cynisme en sarcasme. En vermijdt seksisme en racisme. Want dat is net zo fout als een scheet in een lift. Fout op elk niveau”, lacht Anderson. En de zaal lacht mee.

Derya Karagoz, docent Engels aan Avans, had genoten van Andersons verhaal. “Je doet nieuwe ideeën op, dat gebeurt op zo’n dag. Bovendien heb ik een van de sprekers uitgenodigd om zijn verhaal ook eens op school te komen vertellen.”

Vivienne van Oosterum keek namens de organisatie terug op een mooie editie, die vijf keer zo groot was als de vorige. Het was haar goed bevallen. “Volgende keer gaan we naar de duizend bezoekers, waar we de licentie hebben. Die willen we ook gaan gebruiken.”