Lijmband vangt motten op kastanjes langs singels
Lijmband vangt motten op kastanjes langs singels Wijnand Nijs

Lijmband vangt motten op kastanjes langs singels

Algemeen

BREDA - Alsof de kastanjes aan de Nijverheidssingel ineens allemaal de zwarte band met doorzichtige slip hebben en ze klaar zijn voor het nieuwe judoseizoen. Zo staan ze in de voorjaarszon te schitteren.

De band blijft echter tape te zijn, of beter gezegd: lijmbanden. Ze zitten om de kastanjebomen langs de Delpratsingel, Seeligsingel en Nijverheidssingel en ze dienen om de bomen te beschermen tegen de mineermot.

De larven van deze mot lopen in het voorjaar namelijk vanuit de berm langs de stammen omhoog en eten het bladgroen. Daardoor worden de bladeren bruin en vallen ze al vroeg in de zomer van de boom. “Hierdoor verzwakken de bomen”, licht de woordvoerder van de gemeente toe. “Ze gaan er niet direct aan dood, maar voor zwakke bomen kan het wel dat zetje zijn.”

De lijmbanden zitten op een hoogte van 2,5 tot 3 meter vanaf de grond en stoppen de mineermot in zijn tocht naar boven. Die kruipt namelijk tussen half april en half mei vanuit de berm naar de kruin van de boom. Onderweg naar boven blijven de larven nu aan de lijmband kleven en kunnen zo gemakkelijk worden afgevoerd. “De lijmband werkt op dezelfde wijze als de kleefbandvanger voor vliegen”, vertelt de woordvoerder.

De verwachting is dat schade aan de bomen als gevolg van vraat op deze manier binnen redelijke proporties blijven. “Het is van belang de lijmbanden niet aan te raken of te verwijderen”, aldus de gemeente. De larven van de mineermot overwinteren in het afgevallen blad dat onder de bomen ligt. Daarom wordt het blad onder de kastanjebomen eerder en vaker opgeruimd.