Stilte krijgt meer boekingen dan het aankan
Stilte krijgt meer boekingen dan het aankan Hans Gerritsen

Stilte krijgt meer boekingen dan het aankan

Cultuur

BREDA - Het is een ongekende luxe. Meer aanvragen voor voorstellingen dan je als gezelschap aankunt. Het lijkt ook haast onvoorstelbaar. Toch is het zo bij dansgezelschap De Stilte. De agenda is tot 2020 al gevuld.

Meer dan 275 voorstellingen en 500 dansduetten staan er gepland tot eind 2019. “We moeten daardoor aanvragen afwijzen”, vertelt zakelijk leider Jan Baanstra. “Dat hebben we nog nooit meegemaakt. Dit aantal en deze groei, van 189 voorstellingen in 2017 naar 250 in 2018, is echt enorm.”

De toeloop heeft een lange historie, legt hij uit. “Die begon eigenlijk al in 2013.” Een verklaring voor die belangstelling heeft hij wel. “Het is het gevolg van standvastig vasthouden aan de ingezette lijn, en kansen grijpen om zichtbaar te zijn.”

De belangstelling maakt dat het in 1994 opgerichte gezelschap moet kiezen waar en wanneer het wil optreden. “We kijken wat inhoudelijk het best past bij ons. We hebben voor oktober bijvoorbeeld aanvragen vanuit Argentinië, de Nederlandse dansdagen en Parijs. Dan kiezen we voor een programma wat aansluit bij wat we doen, waar we een voorstelling kunnen doen waarvoor we al repeteren. Op die manier kunnen we ook schoolvoorstellingen goedkoper houden.”

Meer aanvragen zou ook kunnen leiden tot een groei van het gezelschap, dat nu bestaat uit vijftien dansers. “Maar dat doen we niet. We kiezen voor verhoging van ons niveau, we gaan van de eerste divisie naar de eredivisie. We kunnen vaker spelen waar we echt willen staan.”  De verdieping uit zich ook in de manier waarop de voorstellingen worden samengesteld. “We maken vaker gebruik van live muziek, bijvoorbeeld van Paul van Kemenade.”

Onderdeel van de langetermijnvisie is ook het ruimte bieden aan talenten. “We geven elf talentvolle makers de kans om werk te produceren”, vertelt Baanstra. “Denk daarbij aan een choreograaf. Voor zo iemand is het vaak lastig om te laten zien wat hij of zij in huis heeft. Je hebt immers dansers en een studio nodig. Wij bieden de ruimte om te werken met profs.”