De opening van de Vrede Fontein op het Kasteelplein, vrijdag 16 juni.
De opening van de Vrede Fontein op het Kasteelplein, vrijdag 16 juni. Wijnand Nijs

‘Europees geld voor waterspeelplek op Grote Markt’

Algemeen

BREDA - Breda hoopt geld uit Europa te krijgen voor de aanleg van een verkoelende waterspeelplek op de Grote Markt. Dat blijkt uit een brief van wethouder Paul de Beer aan de Bredase gemeenteraad over het project Cool Towns.

Breda trekt in dat project samen op met onder meer Middelburg, Oostende en Southend on Sea, plus een aantal onderwijsinstellingen. De partners hebben ‘Interreg 2 Seas concept aanvraag’ gedaan gericht op onderzoek naar hitte(stress), de aanpak van hitte(stress) en het toepassen van hitte gerelateerde maatregelen in stedelijk gebied en het onderzoeken van het effect van de maatregelen.

Breda heeft naast de waterspeelplek op de Grote Markt, of een andere plek in het centrum, de aanpak van de Nijverheidssingel ingebracht. Daar wordt gewerkt aan het terugbrengen van een historisch dubbele bomenrij, het vervangen van verharding door groen en daarmee het creëren van een wandelgebied. Ook hoopt Breda op geld voor het  creëren van schaduw in drukke winkelstraten door gevelgroen, schaduwdoeken, boombakken. Daarnaast is project ‘Herinrichting Oostflank’ onderdeel van de aanvraag.

Voor de projecten is € 850.000 begroot, waarvan zestig procent gesubsideerd zou kunnen worden. Samen met de partners werkt Breda op dit moment aan het definitieve voorstel dat in mei wordt ingediend.