Elk jaar 5 miljoen Spaanstaligen erbij
Elk jaar 5 miljoen Spaanstaligen erbij

Elk jaar 5 miljoen Spaanstaligen erbij

Advertorial

(advertorial) - Het Spaanse Instituto Cervantes heeft zijn jaarlijks rapport over de Spaanse taal gepubliceerd: El espaƱol en el mundo 2017. Hieruit blijkt dat er meer dan 572 miljoen mensen Spaans spreken, inclusief 477 miljoen moedertaalsprekers, wat 5 miljoen meer is dan in het vorige jaar. Als deze trend zich doorzet, zullen er tegen het midden van deze eeuw meer dan 750 miljoen moedertaalsprekers zijn.

Snelst groeiende taal ter wereld
Nu al spreekt 7,8 van de wereldbevolking Spaans, en dat aandeel zal deze eeuw alleen maar stijgen. Het aantal moedertaalsprekers van Engels en Chinees, de enige twee talen die iets groter zijn, is nu al aan het dalen.

Spaans als zakentaal
Hoewel het Spaans niet altijd gezien wordt als zakentaal, is het met 477 miljoen sprekers, de tweede meest gesproken taal na het Mandarijns. De Zuid-Amerikaanse markt is nog volop in ontwikkeling en landen als Mexico, Peru, Paraguay en Ecuador worden steeds belangrijker op wereldvlak. Mexico heeft bijvoorbeeld een van de grootste netwerken van handelsakkoorden ter wereld, en wordt hoe langer hoe meer ook belangrijk land als het gaat om internationale opleidingen. Ook in de Verenigde Staten kent het Spaans een sterke opmars. Er zijn nu al bijna 40 miljoen Spaanstaligen. Dus wie zijn producten in de VS wil verkopen zal rekening moeten houden met de sterk groeiende Spaanstalige minderheid. De Verenigde Staten vormen de grootste economie ter wereld en het wordt verwacht dat het aantal Spaanstaligen zich tegen 2050 zal verdubbelen.

Spaans als tweede taal
Aangezien Spaanstaligen niet altijd het Engels beheersen, zal wie handel wil voeren met bedrijven uit Spaanstalige landen ongetwijfeld een mondje Spaans moeten leren. Ook in Nederland en elders in Europa is er een stijgende vraag naar bekwame werknemers die ook de Spaanse taal machtig zijn. Reeds 5% van de Nederlandse leerlingen kiest al voor het Spaans als keuzevak in het middelbaar en Scandinavische landen ligt die percentage nog hoger. In Zweden kiest zelfs 40% voor Spaans als tweede taal.

Taalcursus Spanje
Dat het Spaans zo sterk groeit, merk je ook aan de taalopleidingen die door grote internationale instellingen gegeven worden. Zo kiezen steeds meer Nederlanders voor Spaanse taallessen en steeds vaker willen ze ook Spaans leren in Spanje. Zo organiseert bijvoorbeeld EF verschillende taallessen Spaans in Malaga, Madrid en Barcelona. Het voordeel van studeren in het buitenland tegenover in eigen land is groot. Doordat men in een andere taal en cultuur wordt ondergedompeld wordt men verplicht de taal veel sneller en op een meer speelse manier op te nemen. Dit resulteert doorgaans in een betere uitspraak en een vlottere beheersing. Tegelijk kiezen steeds vaker Nederlanders een dergelijke taalreis te combineren met een leuke vakantie inclusief zon, zee en strand. Ook een leuke reden om te studeren in het buitenland.