Het stadskantoor van de gemeente Breda aan de Claudius Prinsenlaan. foto Hinke Rutten
Het stadskantoor van de gemeente Breda aan de Claudius Prinsenlaan. foto Hinke Rutten

Nieuw ‘ComPas’ moet vroegtijdig schoolverlaters aan werk helpen

Algemeen

BREDA - Vroegtijdig schoolverlaters vallen nu tussen wal en schip. Het ComPas, dat staat voor Competentie Paspoort, moet daar binnen nu en anderhalf jaar verandering in brengen.

De nieuwe Bredase stichting Exe-leren heeft voor het opzetten van het ComPas een innovatiesubsidie gekregen vanuit de thematafels van de gemeente. Omar Sirre stond vanuit het Centrum voor Jeugd en Gezin aan de basis van het ComPas. “Ik heb vanuit het CJG de ruimte gekregen om op zoek te gaan naar een oplossing voor deze doelgroep. Daarbij kwam ik in Antwerpen terecht, waar dit al succesvol wordt gebruikt.”

Het gaat naast jongeren die om wat voor reden dan ook school hebben verlaten zonder diploma ook om nieuwkomers, mensen met een arbeidshandicap. “Eigenlijk iedereen die gemotiveerd is om de afstand tot de arbeidsmarkt te overbruggen.”

“Die jongeren hebben niks aan een sollicitatietraining. Het ComPas is echt een werkwijze die de kandidaten met afstand tot de arbeidsmarkt helpt deze kloof te dichten.”

Doelstelling is dat bedrijfsleven, sociale partners en de gemeente zich committeren aan het paspoort, waarin kennis, vaardigheden en houding worden vastgelegd. Op die manier kan een werkgever een betere match maken, is de stellige overtuiging van Sirre. “Denk aan zaken als op tijd komen, Nederlands spreken, samenwerken. Daar hoef je geen ingewikkelde opleiding voor te volgen, dat kun je ook in de praktijk laten zien.”

Exe-Leren gaat met de werkgevers het gesprek aan over de benodigde vaardigheden. “Veel werkgevers zullen zeggen dat werknemers niet per se een opleiding nodig hebben, maar vooral dat ze enthousiast moeten zijn en dat ze het werk leren in de praktijk.”

Verschillende partijen zijn al enthousiast, vertelt Sirre. Hij sprak onder meer met het Werkgeversservicepunt.  “Nu is het zaak meer partijen te laten aanhaken. Het doel is dat Iemand die geen werk kan vinden, perspectief ziet in dat paspoort. Dat die ziet dat je daarmee kans maakt op een baan.”

De gedachte achter het project is eenvoudig, geeft Sirre aan. “We willen graag dat jongeren kansen krijgen en aan kunnen haken bij onze maatschappij. Zodat ze idealiter voor zichzelf kunnen zorgen. Daar draagt dit aan bij. Het ComPas is een middel om alle partijen op een lijn te krijgen en te laten samenwerken.”