Rabobank gesloopt, voorgevel nog in tact: Zo zit het
Rabobank gesloopt, voorgevel nog in tact: Zo zit het HIG Invest Groups

Rabobank gesloopt, voorgevel nog in tact: Zo zit het

Economie

BREDA - De Rabobank aan de Concordiastraat wordt gestript. Het kantoorpand wordt verbouwd tot een appartementencomplex met 123 woningen. Daar komt een heleboel bij kijken, want de eisen voor die bestemmingen schelen behoorlijk.

Het is opvallend dat de voorgevel van het pand er nog staat, maar als je van achteren kijkt zie je een bouwput. “We zijn de binnenkant van het gebouw aan het strippen”, zegt Helmut Hetzenauer van HIG Invest Group, eigenaar van het pand. “Dan kunnen we niet zomaar aan de voorgevel beginnen, want dat brengt veel meer veiligheidsmaatregelen met zich mee”, zegt hij.

Uiteindelijk moet ook de voorgevel aan de sloop geloven, want alleen de kelder en het geraamte blijven in tact. Het is nog een grote klus om het kantoorpand geschikt voor woningen te maken. “De eisen voor de bouw van deze bestemmingen verschillen erg”, zegt Hetzenauer. “Woonruimtes moeten veel stiller zijn, hebben een andere manier van ventilatie en ook de isolatie moet beter. Woningen moeten veel groener zijn dan kantoorpanden.”

Het is de bedoeling dat dit pand een groenverklaring van de overheid krijgt, die aanvraag loopt nu. “Om deze te halen moet je EPC (energieprestatiecoëfficiënt, maat voor energiezuinigheid, red.) 0,6 zijn. Wij gaan op 0,5 zitten", zegt Hetzenauer. "Dat past in het plaatje van een energiezuinig Breda.” Een ander voordeel is dat de ondernemer een financieel voordeel krijgt met een groenverklaring op zak.

Daarnaast krijgt het pand maar 27 parkeerplekken, zodat het gebruik van deelauto’s wordt gestimuleerd. “In Amsterdam zie je ze al veel", zegt Hetzenauer. "Het is de toekomst.”  De doelgroep voor het appartementencomplex wordt treinreizigers, mensen die in de binnenstad werken en personen die open staan om een auto te delen. “Dat zullen vooral starters zijn”, zegt Hetzenauer.

Het was de bedoeling dat de bouw in mei zou beginnen, maar het slopen duurt iets langer dan gepland. “We wisten niet precies hoe de constructie in elkaar zat”, zegt Hetzenauer. “We hadden daarom wat extra tijd ingepland, maar het kostte meer tijd dan gedacht.” De bouw zou in mei beginnen, maar dit is nu verplaatst naar halverwege juni. Het pand zal nu in het vierde kwartaal van 2019 opgeleverd worden.