Bredanaars besparen 5,8 miljoen kilo aan restafval
Bredanaars besparen 5,8 miljoen kilo aan restafval Foto: VVD Breda

Bredanaars besparen 5,8 miljoen kilo aan restafval

Algemeen

BREDA - Begin dit jaar is Breda compleet overgegaan naar een nieuw systeem voor afvalscheiding. Deze nieuwe manier van afvalverzameling heeft in een jaar tijd al een besparing opgeleverd van 5,8 miljoen kilo restafval, laat wethouder Paul de Beer weten in een brief.

Met dat aantal loopt Breda goed op koers de doelstelling om het restafval in 2025 terug te brengen naar 127 kilo per inwoner per jaar te behalen. Dit was bij de aanvang van het project in mei 2016 nog 187 kilo. “Eind 2017 lag het aantal kilo per inwoner al op 155”, schrijft de wethouder.

Door over te schakelen naar het nieuwe systeem van afvalscheiding, kan meer afval geschikt gemaakt wordt voor hergebruik. Daarvoor kreeg eerder al een flink deel van de stad drie kliko’s. Het restafval moet vervolgens - met een pasje - aangeboden worden bij een ondergrondse restafvalcontainer in de omgeving.

Toch verliep het proces niet zonder slag of stoot, en dat bewoners moesten wennen aan het nieuwe systeem was wel duidelijk. Na de plaatsing van de restafvalcontainers kwamen vele meldingen binnen van dumpingen van afval naast de containers. “Na de kerstvakantie was er een enorme piek in het aantal bijplaatsingen en het aantal meldingen en klachten erover”, aldus De Beer. “De overlast nu komt bij ongeveer 10% van de locaties voor”, wat twee maanden eerder nog 15% was. Ook is aan de meldingen te zien dat het aantal hotspots afneemt, vertelt hij.

Om dat te bewerkstelligen is ingezet op onder meer technische verbeteringen, afvalcoaches en handhaving. Bij plaatsen waar vaak sprake was van afvaldumping werd ingezet op informeren, maar ook op handhaven. Na een eerste waarschuwing volgt bij een tweede overtreding een boete. Uiteindelijk zijn in de periode van eind juli 2017 tot en met maart 2018 zijn uiteindelijk 96 boetes, 660 waarschuwingsbrieven en 217 officiële waarschuwingen uitgedeeld, blijkt uit de brief.

Een ander probleem dat nog getackeld moet worden is het gegeven dat mensen vaak nog hun afval verkeerd of onvoldoende scheiden. “Veel gaat goed, veel mensen zijn positief en zijn bereid afval te scheiden.” Door goed te informeren moet ook dit verholpen worden.