Breda ‘plogt’ voor de eerste keer
Breda ‘plogt’ voor de eerste keer Flickr

Breda ‘plogt’ voor de eerste keer

Algemeen

BREDA- Een primeur voor Breda. Samen met de ANWB houdt Runnerscafe voor het eerst een ‘plogtocht’ door Breda op zaterdag 12 mei. ‘Plogging’, ofwel het rapen van vuilnis tijdens het hardlopen, is een trend overgewaaid uit Zweden.

DOOR GUUS ARNOUTS

Tijdens de ronde is het de bedoeling dat de lopers zwerfvuil oprapen en dit in een vuilniszak gooien die ze tijdens het lopen met zich meedragen. De ANWB en Runnerscafe maken zich op deze manier sterk voor een schoner milieu. Ploggen is een samentreksel van het Zweedse woord voor oprapen ‘plocka’ en ‘jogging’.

Door de actie hoopt de organisatie bovendien de deelnemers een stukje bewuster te laten zijn van hun lijf en leefomgeving. “Het is leuke manier om je in te zetten voor het milieu”, zegt Ron Bekker, trainer en mede-organisator bij Runnerscafe. Een lid van Runnerscafe bracht het fenomeen ter sprake na een middagje hardlopen. Er werd enthousiast gereageerd en Bekker verdiepte zich verder in plogging. De link met de ANWB werd eveneens vanuit een lid van Runnerscafe gelegd. De Wiel-Rijdersbond ondersteunt allerlei projecten in duurzaamheid en milieu.

“Ploggen is een unieke om te bewegen”, legt Bekker uit. “Door het bukken en oprapen tijdens het lopen maakt het lichaam gebruik van meerdere spiergroepen”. Ook is het lopen goed voor je stofwisseling en zorgt het natuurlijk voor een verbetering van de conditie. “We weten ook wel dat we niet al het vuil op kunnen rapen. Maar we doen stappen in de goede richting en we  zijn natuurlijk vrijwilligers en geen professioneel zwerfvuilophalers.” Tot nu toe hebben achttien lopers zich aangemeld. Dertig lopers is wel het maximale aantal, aldus Bekker. “Voor onze veiligheid is dat beter. Met een grote groep hardlopers door de binnenstad lopen is aardig riskant.” Uiteindelijk zorgt de ANWB voor de verdere verwerking van het bijeen ‘geplogde’ afval.