1.100 mannen en vrouwen op de pedalen in de Servais Knaven Classic
1.100 mannen en vrouwen op de pedalen in de Servais Knaven Classic Stella Marijnissen

1.100 mannen en vrouwen op de pedalen in de Servais Knaven Classic

Algemeen

BREDA - Onder een stralende hemel startten zondagmorgen om acht uur de deelnemers aan de zevende editie van de Servais Knaven Classic. Voor het eerst was niet alleen het terras van handbalvereniging Internos aan het Trivium in Etten-Leur startpunt, maar ook Decathlon Breda. Zo'n 1.100 fietsers namen aan de tocht deel, waarvan ruim 900 starters in Etten-Leur en rond de 200 in Breda. Een groot succes dus met deze extra optie. Servais Knaven was er zelf niet bij. Die reed in Yorkshire.

DOOR STELLA MARIJNISSEN

Niels Mensink, voorzitter van de Servais Knaven Classic, was met zijn collega-organisatoren zaterdag al druk geweest met het uitpijlen van de routes. Die bestond dit jaar, zoals afgesproken met Servais Knaven, uit een grote lus van 140 kilometer met aftakkingen voor de 100 en 67 kilometer. Alle afstanden hadden als rustpunt Decathlon Breda. Op zondag ging het wekkertje voor de drie man sterke ploegen al om 5.00 uur om de routes na te rijden, eventueel weg gedraaide pijlen op de splitsingsborden weer in de goede richting te zetten en weggehaalde borden te vervangen. "Er zijn altijd mensen die het kennelijk leuk vinden die eraf te halen", aldus Mensink.

Kasseien
Om acht uur op de nog frisse zondagmorgen vertrokken de eerste wielrenners voorzien van een banaantje, krentenbol en energiedrankje. De familietocht maakte dit jaar geen onderdeel uit van het evenement aangezien daar te weinig animo voor was. Voor de start in Breda was volgens bestuurslid van de organisatie Peter Tunnisen vooral belangstelling vanuit Tilburg. "Zij willen niet eerst helemaal naar Etten-Leur fietsen", zegt hij en dat werd bevestigd door twee wielrenners die in Breda waren gestart, even kwamen 'bijtanken' op het Trivium, en hun ronde weer in Breda wilden afsluiten. "We doen 100 kilometer en er was een pittig stukje langs de A27 met kasseien. Dat was mooi om het Parijs-Roubaix gevoel van Servais Knaven te ervaren", grapten de mannen.

Pavé76
Aan de toer namen, volgens Mensink, niet heel veel jonge mensen mee. "Voornamelijk dertig+", zo constateerde hij. Uitzondering daarop waren de dames van Pavé76. Zij zijn in januari van dit jaar gestart met hun ploeg van zes vrouwen in de leeftijd van 17 en 18 jaar. Natascha Knaven vertelt: "Tussen de top van de elite vrouwen en de junioren categorie was een groot gat. Het werd tijd om daar wat aan te doen. Sinds 1 januari hebben wij het APB junioren women development team supported by team SKY." De jonge ploeg wordt verder ondersteund door Les Amies de Pavé76, een zakelijk netwerk van elf vrouwen met een passie voor fietsen. Uiteraard fietsten zij deze dag zelf ook mee.