Max wint Wings For Life Nederland: ‘Ik heb nog nooit zo ver gelopen.’
Max wint Wings For Life Nederland: ‘Ik heb nog nooit zo ver gelopen.’ Privéfoto Max van der Westerlaken

Max wint Wings For Life Nederland: ‘Ik heb nog nooit zo ver gelopen.’

Sport

BREDA – Honderdduizenden mensen over de hele wereld hebben afgelopen 6 mei zo ver mogelijk gerend of gerold tijdens de Wings For Life World Run om geld op te halen voor het goede doel: dwarslaesieonderzoek. De van oorsprong Bredase Max van der Westerlaken rende ruim 31 kilometer en is daarmee het verst van alle Nederlandse deelnemers gekomen.

“Ik heb nog nooit zo ver gelopen”, zegt Van der Westerlaken. “Het verste hiervoor was een halve marathon. Op een gegeven moment was ik echt op”, vertelt hij. “Helaas is er iets misgegaan in de app, waardoor de exacte afstand niet bekend is”, vertelt de hardloper. “Op de site staat 33,4 kilometer, mijn app zegt 32,1 en op een document staat weer iets anders. Ik ga in ieder geval van mijn app uit.”

Trots
Het warme weer was geen probleem voor de 24-jarige Bredanaar, maar hij had zijn eigen capaciteiten niet helemaal goed ingeschat. “Mijn instelling was: ‘Ik ga gewoon lopen’ en ik zie wel wanneer ik ingehaald word. Naar mijn idee zou dit veel sneller zijn, maar het is me toch gelukt om zo ver te komen. Dat is iets om trots op te zijn. Ik had uiteindelijk wel verder gekund, maar ik had niet goed genoeg gegeten en kreeg trek. Daarna lukte het om nog één rondje over het parcours te doen.”

Van der Westerlaken deed mee omdat hij graag loopt. Hij ziet zulke renevenementen als trainingen voor zijn doelen. “In oktober wil ik meedoen aan de marathon in Amsterdam en deze Wings For Life World Run is daar een training voor. Net zoals de Singelloop, daar wil ik ook aan meedoen om later mijn doel te kunnen bereiken.”

De hardloper zag het evenement vorig jaar voor het eerst, in Milaan. “Helaas was ik te laat met aanmelden”, zegt hij. Van der Westerlaken hield het evenement in de gaten en zag dat voor deze vijfde editie een run in Breda werd georganiseerd en meldde zich aan voor een nieuwe variant op het hardloopevenement.

Rennen met een app
Dit jaar is voor het eerst de App Run gehouden. Normaal gesproken vertrekken de deelnemers en na dertig minuten start de inhaalauto, ook wel ‘Catcher Car’, op diezelfde startlijn. Zodra een deelnemer wordt ingehaald is de race van die persoon voorbij. In Breda kwam er geen echte auto bij kijken. Alle deelnemers hielden hun afstand bij via de app.

Wereldwijd was de grootste afstand van de Zweedse Aron Anderson. Hij werd pas na 89,85 kilometer ingehaald door de Catcher Car. In totaal zijn 200 verschillende runs in 66 landen georganiseerd met een opbrengst van ruim drie miljoen euro. De opbrengst komt van het inschrijfgeld.