Spanjaardsgat Festival zet in op vernieuwing
Spanjaardsgat Festival zet in op vernieuwing Archief Weekblad de Bode

Spanjaardsgat Festival zet in op vernieuwing

Algemeen

BREDA - De komende, alweer vijftiende editie van het Spanjaardsgat Festival moet zich nog aandienen, maar nu al blikt de organisatie nog een stuk verder vooruit. Zij kondigt aan in 2019 (nog) grotere namen aan het festival te willen verbinden, maar geeft tegelijkertijd aan het belangrijk te vinden dat ook de regionale orkesten volop ruimte blijven krijgen.

 

Zoals vrijwel alle festivals wil ook het Spanjaardsgat Festival zich vernieuwen. De organisatie heeft ambitieuze plannen en de komende jaren staan er diverse grote ontwikkelingen op stapel. Dit jaar zijn de eerste contouren van het Spanjaarsgat Festival nieuwe stijl al duidelijk zichtbaar en hoorbaar. De programmering is zogezegd ‘anders dan anders’ en verrassend veelzijdig. Van woensdag 16 tot en met zondag 26 mei geven onder het motto ‘Let's Mix it Up!’ ruim duizend muzikanten acte de présence in een spannende mix van muziekstijlen en genres, een unieke samenstelling van ensembles en orkesten, grote koren, verrassende solisten en onverwachte samenwerkingsverbanden.

 

Het festival blijft een muzikaal event voor grote orkesten op een groot podium. Vanaf komend jaar echter gaat de organisatie diverse nieuwe plannen vormgeven. Uit onderzoek blijkt dat de schitterende locatie van het festival buitengewoon in de smaak valt. Ook het feit dat het muzikale aanbod laagdrempelig en gratis toegankelijk is, wordt in hoge mate gewaardeerd. In aanvulling daarop heeft het bestuur de ambitie om het Spanjaarsgat Festival meer allure te geven en het artistieke niveau naar een hoger plan te tillen. Het doel voor 2019 is om (nog) grotere namen aan het festival te verbinden. Wel blijft het van belang ook de regionale orkesten volop ruimte te geven om op dit prachtige podium iets bijzonders te kunnen doen, zo stelt de organisatie. Dat gebeurt in ieder geval onder aanvoering van een nieuwe voorzitter. De huidige voorzitter Gérard van Langen stopt namelijk na zijn termijn van drie jaar. De naam van zijn opvolger is ook al bekend: Paul Martens.