Op de kruising Haagweg-Weerijssingel is een drempel aangelegd.
Op de kruising Haagweg-Weerijssingel is een drempel aangelegd. Wijnand Nijs

Nieuwe verkeersmaatregel Haagweg: Drempel moet verkeer afremmen

Algemeen

BREDA - De gemeente Breda blijft sleutelen aan het kruispunt haagweg-Weerijssingel-Tramsingel. Deze week kreeg de Haagweg in de richting van het centrum een drempel voor de kruising met de Weerijssingel.

Eerder werd met een paaltje als scheiding tussen de rijbaan en de fietsstrook gepoogd het verkeer te remmen. Dat paaltje werd in korte tijd meerdere keren uit de grond gereden. “Ondanks de nieuwe inrichting van de weg is het rijgedrag van de gebruikers niet aangepast”, verklaart een woordvoerder van de gemeente.

“Er wordt te hard gereden op de kruising, wat onveilige situaties oplevert. De drempel ligt er nu om de snelheid te verminderen en de veiligheid dus te verbeteren.” De nieuwe situatie wordt na drie maanden geëvalueerd met de omwonenden. “Om te kijken of dit de juiste oplossing is.”

Het kruispunt werd eind 2016 aangepast. Onder meer de voorrangssituatie veranderde. Eerst kreeg het verkeer op de Tramsingel/Weerijssingel voorrang, dat werd het verkeer tussen Nieuwe Haagdijk en de Haagweg. Ook werden de verkeerslichten verwijderd. In de maanden na de aanpassing vonden er meerdere ongevallen plaats, waarbij in veel gevallen flinke blikschade ontstond.  

Een jaar geleden werd om het zicht te verbeteren al een aanpassing gemaakt bij de parkeerplaatsen in de middenberm van de Haagweg. Daar verdween een invalideparkeerplaats op de hoek bij de kruising. In augustus kondigde de gemeente al aan het kruispunt opnieuw onder de loep te nemen. De drempel die nu werd aangelegd werd door verkeerskundige Ruud Hornman van NHTV al als laatste redmiddel gezien. Hij gaf tegenover BredaVandaag vorig jaar aan dat oorzaak van de ongevallen ligt bij de veranderde voorrangssituatie. “Dat duurt een jaar tot anderhalf jaar voordat gebruikers daaraan gewend zijn.”

Hij zag de drempel echter op de singels. “Een flinke drempel en die na een jaar wat laten zakken en na anderhalf jaar weghalen. Dat is wel een laatste redmiddel. ”