Bredase Roos van Deijck geeft V-Rede in tv-finale ‘Op weg naar het lagerhuis’
Bredase Roos van Deijck geeft V-Rede in tv-finale ‘Op weg naar het lagerhuis’ Roos van Deijck

Bredase Roos van Deijck geeft V-Rede in tv-finale ‘Op weg naar het lagerhuis’

Algemeen

BREDA - De Bredase Roos van Deijck mag in de tv-finale van de debatwedstrijd ‘Op weg naar het lagerhuis’ haar V-Rede geven. Zij is een van de drie finalisten. De vwo-leerling van middelbare school De Nassau staat daarnaast ook nog met het debatteam in de finale.

In de V-Rede krijgen jongeren de kans om hun visie op de toekomst te geven. “Mijn speech gaat over er voor elkaar zijn, iets voor elkaar overhebben. Dat je dingen vanuit je hart moet doen”, vertelt de 17-jarige Roos.

“Het gaat om liefde, maar dan met een speciale wending in het verhaal. Die hou ik nog even geheim”, zegt ze lachend. “Ik probeer een onderwerp wat voor iedereen eng en ver van je bed lijkt, dichterbij te brengen. Ik wil vertellen hoe mooi het eigenlijk is.” Het lijkt Van Deijck erg leuk om te winnen. “Ik durf er alleen bijna niet op te hopen.”

De kracht van haar speech vindt ze het verrassingseffect, maar ook dat ze mensen aanspreekt met emotie. “Eerst heb ik een formeel stukje, maar daarna heb ik meer een emotioneel stukje. Daarbij geef ik ook voorbeelden van mijn eigen familie. Hiermee kweek je empathie, dat is tot nu toe in de voorrondes gelukt.”

Samen met Niek Dekker en Elsbeth Vernout is de speech optimaal gemaakt voor op televisie. “Eigenlijk duurde mijn speech 2,5 minuut. Mensen hebben altijd een kortere spanningsboog voor televisie, dus is mijn rede nu iets minder dan twee minuten.”

Dat de vwo-leerling van debatteren houdt is niks nieuws. “Van kleins af aan hield ik al van presenteren. Bij ons op school kun je een minor kiezen en toen koos ik debatteren. Vorig jaar werd ik door mijn docent gevraagd of ik mee wilde doen aan de wedstrijd omdat er iemand waarschijnlijk eerder weg moest. Uiteindelijk heb ik toen niet gedebatteerd. Ik vond het toen zo leuk, dat ik me aangesloten heb bij de debatclub.”

De examenkandidaat gaat volgend schooljaar Bestuurskunde in Tilburg studeren. “Dat komt eigenlijk een beetje door de debatclub. Bij stellingen heb je het over allerlei onderdelen: economisch, maatschappelijk etcetera. Je belicht allerlei perspectieven. Dat sluit goed aan op de studie.” Maar Roos gaat het debatteren ook niet helemaal achter haar laten. “Ik denk dat ik me ga aansluiten bij een debatvereniging of -club.”

De debatteerder heeft een droom. “Het liefste zou ik presentatrice worden, alleen is dat maar voor weinig mensen weggelegd. Ik zou dan bijvoorbeeld het nieuws of een intellectueel programma willen presenteren.”

Debatteren is volgens Van Deijck niet alleen handig als hobby of werk. “De skills die je leert kun je ook in je eigen leven gebruiken. Als we op school bijvoorbeeld een toets bespraken, dan stond ik wel bekend als iemand die na de les nog even ging onderhandelen over een punt.”

De 17-jarige zegt dat debatteren best wel een suf imago heeft. “Als ik mensen vertel dat ik bij de debatclub zit, dan zeggen ze vaak ‘de debatclub, is dat niet saai?’ “Door te debatteren kun je jezelf veel beter verplaatsen in andere mensen”, vertelt ze. “Je behandelt zo veel maatschappelijke problemen. In een debat moet je ook wel eens argumenten geven voor een standpunt waar je het eigenlijk helemaal niet mee eens bent. Debatteren geeft echt uitdaging. Dat maakt het echt heel leuk.”

Een losser debat vindt het debattalent toch net iets leuker dan een heel inhoudelijk. “Bij een van de voorrondes hadden we de stelling ‘jongeren hebben een verkeerd beeld van seksualiteit’. Bij dat soort debatten worden er meer grapjes gemaakt, er is meer spanning tussen de teams en daardoor kun je het publiek heel leuk meekrijgen. Je zit op zo’n moment vol met spanning.”

De debatwedstrijd ‘Op weg naar het lagerhuis’ wordt 20 mei opgenomen. Op zondag 27 mei wordt het om 22.30 uur op NPO2 uitgezonden. De hoofdprijs is een reis van vijf dagen naar New York. Tijdens deze reis maakt het winnende team een uitstapje naar het hoofdkantoor van de Verenigde Naties.